Păcură (foto Ministerul Mediului, Facebook)

Ministerul Mediului a anunțat, în această dimineață, că s-a produs poluare cu păcură în portul Midia Năvodari, după ce unul dintre furtunurile de descărcare s-a spart. În urma acestui incident, aproximativ o tonă de păcură s-a scurs, cea mai mare parte (80%) a ajuns pe mal, iar restul între navă și cheu.

„Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral informează că azi, 28.10.2021, ora 2:00 AM,  în timpul descărcării navei Angi, încărcată cu păcură, care se afla în dana 4 Midia Năvodari, județul Constanța, unul din furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart. A rezultat o poluare cu păcură de cca. 1 tonă, din care 80% pe mal și 20% s-a scurs între navă și cheu. Personalul terminalului ajutat de echipajul remorcherului de serviciu a început să limiteze răspândirea poluării în apă”, au transmis reprezentanții Ministerului Mediului, într-un comunicat făcut pe pagina de socializare.

Totodată, aceștia au precizat că a fost anunțat tot personalul disponibil din portul Midia, precum și firma contractată pentru depoluare, pentru a începe activitatea de curățare. „În acest moment, la fața locului sunt toate instituțiile cu rol de combatere a poluării. Între navă și cheu, pe o lungime de 30 m, lățime de 0.5 m (distanța între navă și cheu) și grosime de aproximativ 2,3 cm, se află o cantitate de păcură de aproximativ 200 de litri. Păcura este compactă și înghețată, datorită temperaturii scăzute”.

Mai mult, păcura care s-a scurs în urma acestui incident va fi îndepărtată de firmele specializate și dotate corespunzător după plecarea navei. „Este și o suprafață de sol (cheu) afectată. Acvatoriul este în siguranță”, au mai transmis cei din cadrul Ministerului Mediului. Totodată, inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, care sunt la fața locului vor aplica sancțiunile care se impun în acest caz. Cât privește descărcarea navei, aceasta va fi reluată imediat ce va fi posibil, estimându-se că după reluare va mai dura încă 24 ore până la finalizarea operațiunii.

Un rănit de la Năvodari acuză compania KMG International de minciună

Articolul precedentCriza căldurii din Timișoara continuă
Articolul următorCentru de vaccinare din Sectorul 2, închis temporar