Un director executiv în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a fost reținut pentru 24 de ore, iar apoi a fost plasat în arest la domiciliu, la cererea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.
Lui Dragoș Adrian Iorga i se impută fapte de corupție, în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare în cadrul MIPE.
Concret, directorul executiv este acuzat că a comis mai multe fapte de luare de mită și de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, anchetatorii detaliind că acesta favoriza anumiți candidați la concursuri, prin punerea la dispoziție a subiectelor. Nu gratis, ci pe bani.
În aceeași zi în care s-a dispus reținerea acestuia, în cauză au avut loc perchezițiila domiciliul inculpatului și biroul acestuia, situate în București, „ocazie cu care au fost ridicate de către procurori, printre altele, următoarele: 174.600 lei, 10.000 de dolari și 11.000 euro, lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame precum și cardurile bancare, aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost virate sumele de bani cu titlu de mită”, după cum arată DNA într-un comunicat.
Ulterior, Iorga a fost prezentat Tribunalului Constanța cu propunere de arestare a acestuia la domiciliu, solicitare admisă:
„Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpatul IORGA DRAGOŞ ADRIAN, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 28.10.2023 până la data de 26.11.2023, inclusiv. Impune inculpatului IORGA DRAGOŞ ADRIAN obligaţia de a nu părăsi imobilul din –, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza.
Pe durata arestului la domiciliu inculpatul IORGA DRAGOŞ ADRIAN are următoarele obligaţii: – să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat, – să nu comunice cu martorele denunţătoare TERCI ALINA CRISTINA şi MIHĂIŢOIU ELIZA ELENA şi cu martora CHERCIU ALINA . Supravegherea respectării măsurii arestului la domiciliu şi a obligaţiilor impuse inculpatului, se va face de către organele de poliție din mun. Bucureşti.
Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului IORGA DRAGOŞ ADRIAN, dacă nu este reţinut, sau arestat în altă cauză şi plasarea în arest la domiciliu”.
Din ce detaliază DNA, martorele au denunțat fapre comise de directorul executiv în urmă cu mai bine de 2 ani.
Astfel, „la începutul anului 2021, inculpatul ar fi „ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor și răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
În schimbul acestor „servicii” inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023 (data finalizării proiectului), aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord. În ambele cazuri, inculpatul și-ar fi făcut cunoscute pretențiile prin prezentarea fiecăreia dintre cele două persoane a unei foi A4 pe care ar fi fost imprimate următoarele: „5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023”.
Conform „înțelegerii” menționate anterior, începând cu luna aprilie 2021 (luna primului salariu), inculpatul Iorga Dragoș Adrian ar fi primit, cu aproximație, de la una dintre martore suma totală de 45.000 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna octombrie 2023), iar de la cealaltă 38.200 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna mai 2023, când martora a decis să nu mai facă acest lucru).
Sumele de bani care i s-ar fi „cuvenit” inculpatului i-ar fi fost remise acestuia de cele mai multe ori prin virament bancar, dar ar fi fost situații în care persoanele respective i-ar fi lăsat cardul de salariu acestuia care, după ce și-ar fi retras suma de bani stabilită inițial, l-ar fi returnat a doua zi beneficiarului”.