Nicolas Sarkozy (foto preluare France 24)

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, relatează CNN. Decizia instanței vine la numai șapteluni de la condamnarea pentru corupție și trafic de influență, fapt care îl pune în capul listei șefilor de state cu două condamnări.

Judecătorul a declarat că Sarkozy (66 de ani) ar putea executa pedeapsa la domiciul, purtând o brățară electronică. Toți ceilalți 13 inculpați din dosar au fost găsiți vinovați. „Nicolas Sarkozy cunoștea limita de cheltuieli. Știa că nu trebuie să o depășească”, a spus judecătorul.

Acesta este al doilea dosar penal care îl implică pe Sarkozy. În martie 2021, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență, dar a afăcut apel la această condamnare.

Demarată în martie 2014, ancheta penală a „cazului Bygmalion”, cum a fost făcut cunoscut publicului, a descoperit că au fost cheltuite peste 54 de milioane de dolari în timpul campaniei, mai bine de dublul permis de legislația franceză privind campaniile electorale, unde limita este de 24 de milioane de dolari. Diferența de 30 de milioane de dolari a fost acoperită cu facturi false.

Potrivit presei locale, citate de CNN, Sarkozy a dus o lungă luptă juridică în încercarea de a împiedica acest proces, dar recursul său a fost respins la sfârșitul anului 2018. Astfel, în acest an, mai exact pe 20 mai, procesul a fost reluat, cu o întârziere de două luni din cauza infectării cu Covid a avocatului unuia dintre acuzații-cheie din acest dosar.

Olaf Scholz a câștigat alegerile din Germania

Articolul precedentPrimar din Caraș-Severin, judecat pentru luare de mită în legătură cu un contract pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă din comuna sa
Articolul următorAdrian Năstase și Miron Mitrea și-au pierdut „onoarea”