Card bancar
Card bancar. Sursa foto: economica.net

Criza microcipurilor, apărută din cauza războiului din Ucraina, afectează și producerea cardurilor de sănătate și a cărților de identitate, documente care erau până acum microcipate, lucru care ajuta la organizarea datelor persoanelor, potrivit g4media.ro.

Carduri fără microcipuri, distribuite în Italia

Cu o astfel de situație se confruntă guvernul din Italia, care a decis distribuirea unei noi versiuni a cardului de sănătate fără microcipuri, ținând cont de lipsa la nivel mondial a materialelor necesare pentru producerea acestora. Noile carduri vor fi valabile ca și codul fiscal și cardul european de asigurări de sănătate, dar nu vor avea funcționalitățile cardului național de servicii. Este vorba despre identificare și autentificare online și semnătură electronică avansată în relațiile cu administrațiile publice. Cei care trebuie să își reînnoiască cardul de sănătate vor primi un card fără cip, trebuind să își amintească să nu îl arunce pe cel vechi pentru a putea utiliza în continuare serviciile online. Lipsa cipului crează probleme și în emiterea noilor cărți de identitate digitale, microcipul de pe document stocand datele personale și biometrice ale titularului (fotografie și amprente), dar și informații care permit identificarea online.

Deficitul de semiconductori crează probleme și în emiterea de noi carduri bancare

Oferta de cipuri disponibile este mai mică comparativ cu cererea, timpul de livrare a cipurilor necesare pentru sistemele computerizate de securitate bancară prelungindu-se la 52 de săptămâni, față de 27 de săptămâni înainte de pandemie. La nivelul  Europei există 810 milioane de carduri de plată în circulație. Ucraina este principalul exportator de neon, un gaz utilizat pentru gravarea cu laser a plăcilor de siliciu pentru microcipuri, paladiul, o altă componentă esențială pentru semiconductori, provenind din Rusia. Lipsa acestor elemente creează probleme și în emiterea cardurilor magnetice, cum ar fi bancomatele, cardurile de credit, cardurile de sănătate.

Cancelarul Germaniei anunță că România îndeplinește criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen

Articolul precedentComandamentul Sezon Estival 2022 s-a încheiat la ANSVSA cu o poză de grup
Articolul următorMinistrul de Interne avertizează: Aproape 4.000 de școli nu au autorizație de securitate la incendiu