CSM este somat să diminueze taxa de înscriere la examenul de admitere la INM, stabilită la valoarea de 1400 de lei. În anii trecuți, taxa de înscriere era de 650 de lei.
Magistrații spun că este nejustificată, în condițiile în care depășește salariul minim pe economie, iar un proaspăt absolvent de Drept, care nu este nici din București, ar trebui să facă eforturi financiare considerabile pentru a-și permite să se înscrie la concursul de admitere în magistratură.
„Să se revină asupra cuantumului taxei de înscriere la concurs, în sensul stabilirii unui cuantum adecvat posibilităților financiare ale unor persoane aflate la începutul carierei, care vor să acceadă în magistratură.
Taxa de înscriere la concurs a fost stabilită la suma de 1.400 lei, față de 650 lei, cât a fost în anul 2019 (ultimul an în care au mai fost organizate aceste concursuri), astfel că este mai mult decât dublă față de precedenta, fără ca această creștere să aibă o justificare evidentă. O astfel de taxă, al cărei cuantum depășește venitul minim pe economie, poate fi un real impediment la înscrierea la aceste concursuri, în condițiile în care candidații sunt, în marea lor majoritate, persoane aflate la începutul carierei, iar un candidat care nu locuiește în București trebuie să suporte și numeroase alte cheltuieli (cazare, transport)” , a transmis procuror Alexandra Lăncrănjan, reprezentantă a Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor
„Lovitură sub centură!” Ce spun unii candidați despre noua taxă de înscriere la INM
Ziarul de Investigații(zin.ro) a solicitat, în mod aleatoriu, opinia mai multor candidați la INM. De altfel, pe grupurile de socializare, revolta lor a ajuns la cote maxime.
„Nu ne așteptam la așa ceva. Eu sunt din Dorohoi. E primul an în care particip. Mi se pare exagerată! Ar trebui să semnăm o petiție” , spune Claudia Mihalcea, pentru zin.ro
„E lovitură sub centură! Ori vor să nu mai aibă candidați atât de mulți ori(…) au rămas fără bani!, susține și Vlad Anghel” , un absolvent de Drept din Cluj, care își caută deja cazare la București pentru zilele în care va susține examenul.
„E exagerată! Unii își permit, alții nu. Facultatea de Drept e costisitoare în general: cărți, ținută. Și, dacă vrei să o faci pe bune, nu prea ai cum să muncești. Ai lipsit o zi, s-a dărâmat ce ai construit într-un an!” , este opinia Andreei Vladimir din Timișoara.
Justiția, în colaps din cauza pensionărilor pe bandă rulantă
Magistrații atrag atenția că, sistemul de Justiție se confruntă cu o criză acută de personal, mai ales din cauza pensionărilor pe bandă rulantă din ultimii ani. Sunt instanțe la care schema de personal e absolut insuficientă. În județe precum Călărași, Satu-Mare în care judecătorii intră și în cauze civile, fără să aibă specializarea necesară. Totul se întâmplă din cauza numărului redus de judecători definitivi.
„Atragem din nou atenția asupra faptului că CSM, deși este în al cincilea an de mandat, nu a elaborat o strategie cuprinzătoare de gestionare a resurselor umane, și nici nu s-a preocupat să facă proiecții pe termen mediu și scurt ale evoluțiilor intrărilor și ieșirilor din sistem. Mai mult, CSM nu a elaborat până în prezent raportul privind starea justiției pentru anul 2020 – raport care trebuie să conțină inclusiv date statistice privind posturile vacante din sistem – deși prevederile art. 38 alin. 6 din Legea nr. 317/2004 îi impuneau să elaboreze raportul până la data de 15 februarie a acestui an” , explică Alexandra Lăncrănjan.
Concursul de admitere la INM este programat în perioada iulie 2021-aprilie 2022, iar CSM este singurul for care poate reveni asupra taxei de admitere printr-o simplă Hotărâre.