foto: buletindecarei.ro

Relațiile intertnice din Transilvania rămân tensionate, iar acest lucru se observă fără niciun efort, în timpul sărbătorilor naționale.

Spre exemplu, la Carei nimeni din cadrul Primăriei nu mai participă la Ziua Imnului Național al României din 2012, notează buletindecarei.ro

Joi, 29 iulie, la Monumentul Ostașului Român din Carei au fost doar organizatorii, reprezentanții Direcției de Cultură, subprefectul județului, parlamentarul Adrian Cozma și localnici neafiliați poltic, relatează sursa citată.

Primarul Eugen Kovacs a închis telefonul când a aflat că este sunat de un reporter

Deși Primăria Carei are obligația legală să reprezinte toți cetățenii municipiulu, români și maghiari deopotrivă, oficialii spun pas uneia dintre cele mai importante zile pentru identitatea statului român.

Contactat de Ziarul de Investigații(zin.ro), primarul orașului Carei, Kovacs Eugen, a închis telefonul(n.r -cu mesageria vocală în limba maghiară, după ce a aflat că stă de vorbă, de fapt, cu un reporter).

Precizăm că, solicitările în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informație se pot face și verbal. Pentru acest lucru, nici măcar nu trebuie să ai calitatea de jurnalist.

Ziua Imnului Național al României este simbolul unităţii Revoluţiei Române de la 1848, fiind intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. Se marchează din 1998 și este simbol național, potrivit Constituției.

Relațiile interetnice din Transilvania rămân tensionate. Steagurile și imnurile naționale, motiv de dispută

Situația este alta, atunci când vine vorba despre sărbătorile naționale ale maghiarilor. Spre exemplu, primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a fost amendat de Prefectura Covasna, după ce a îmbrăcat orașul în steagurile Ungariei. Acest lucru este total interzis de Constituție, lucru stabilit definitiv și de instanță. De asemenea, comunicarea oficială se face mai întâi în limba română, apoi în cea maghiară, deoarece România este stat național și suveran, potrivit Constituției.

Un alt incident, soldat cu un dosar penal, a fost înregistrat pe 4 iunie, în Covasna, la împlinirea a 101 de la semnarea Tratatului de la Trianon. Atunci, statuia lui Mihai Viteazu a fost vopsită în culorile steagului Ungariei. Inspectoratul de Poliție Covasna a transmis, ulterior, că autorii acestei fapte de distrugere sunt minori.

Articolul precedentAproape un milion de români au solicitat să fie rezidenți în Marea Britanie
Articolul următorMecanicul marfarului de la Fetești, plasat sub control judiciar
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”