Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea este dezamăgit de ceea ce face actualul ministru Adrian Oros, mai ales că acesta nici măcar nu îi răspunde la telefon. Daea critică un ordin abia publicat în Monitorul Oficial, pe care l-ar vrea abrogat, deoarece această decizie „este necesară și utilă pentru fermieri”. Fostul ministru recunoaște că nu a văzut reacții negative ale fermierilor la actul pe care îl critică, însă consideră că politica practicată de Oros în minister este una păguboasă și neprofesionistă. Mai mult, se plânge Daea, actualul ministru nici nu a avut bunăvoința să se inspire din mandatul său.

V-a luat foc mintea, domnule Oros?!

Văzând și citind Ordinul privind aprobarea normelor de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol, pe care l-ați semnat, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 645 bis din data de 22 iulie 2020, am crezut pentru un moment că nu este adevărat, știind ce înseamnă promovarea unui act normativ, cunoscând specialiștii din minister, cu excepția noilor veniți, și nu mi-am putut închipui că în pagina Monitorului Oficial poate apărea așa ceva.

Am stat câteva zile în cumpănă, v-am dat telefon dar în zadar, ca de obicei, nu răspundeți, am așteptat să văd reacția fermierilor, știind că ei vor „beneficia” de prevederile „valorosului” act normativ, timp în care mi-am pus următoarele întrebări:

  1. Să fie oare o deprofesionalizare atât de rapidă a specialiștilor din minister?
  2. Sa fie oare o indiferență generală, cu unele mici excepții, a fermierilor pentru reglementările ce-i privesc?

Prin analiza atentă a celor petrecute la Ministerul Agriculturii în timpul acestor 9 luni, mi-am întărit convingerea că, indiferent de efortul oricui și de bunele intenții, pentru binele fermierilor, al agriculturii și al țării, echipa de conducere de la Ministerul Agriculturii, cu mici excepții, a făcut dovada neputinței de a conduce destinele acestui sector atât de important al României.

Păcat și păgubos.

Păcat, pentru că ați avut posibilitatea să vă inspirați și să beneficiați de rezultatele obținute de-a lungul vremii, dar în loc să le folosiți și chiar să le îmbunătățiți, le-ați criticat.
Păgubos, că astăzi fermierii în loc să beneficieze de sprijin și ajutor, se văd încurcați și blocați în activitatea lor;

  • ați spus, repetând cu obstinație, că au fost comunicate producții nereale, iar astăzi Eurostat-ul prezintă România pe primul loc la exportul de cereale din Uniunea Europeană, fiind o mândrie pentru țară și merită să ne bucurăm de succesul fermierilor;
  • ați întârziat și blocat programe, ați oprit investiții, ați creat mecanisme greoaie de implementare, criticând şi doar controlând (a se vedea programul pentru tomate, programul pentru usturoi, sprijinul pentru colectarea lânii, programul de reproducție la suine, programul avicol, Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA, programele de investiții în zona montana, combaterea grindinei sau reabilitarea irigațiilor, acordarea despăgubirilor pentru seceta și lista poate continua);
  • ați schimbat conducători valoroși (numele lor se cunosc);
  • ați introdus suspiciunea la nivel de politica ministerială (a se vedea cutia de sesizări și sugestii, instalată pe culoarele ministerului), alterându-se astfel climatul de muncă în instituție.

Toate acestea cu un singur scop, de a distrage atenția de la problemele fundamentale ale agriculturii, de a vă ascunde lipsa de viziune în actul de conducere și incapacitatea de a crea.

Acest ordin este o dovadă în plus.
Munca asiduă și energia transpusă în cele 104 de pagini ale “valorosului act normativ”, a solicitat mintea până la aprinderea ei, iar ca soluție pe care ați consemnat-o în anexa la ordinul publicat în Monitorul Oficial, art.91, – fermierii trebuie să „bată toaca și clopotul”, stingerii unei asemenea aberații.
Știu că retragerea ordinului nu este onorantă pentru dumneavoastră, dar este necesară și utilă pentru fermieri.

Dacă mai sunteți în slujba lor, abrogați-l!

Nu minimalizez și nu exclud existența unor reglementări în domeniu.
Dar nu așa! Vă doresc succes!”, scrie plin de obidă social democratul Daea.

Articolul precedentClotilde Armand nu e străină de banul public
Articolul următorTăriceanu a citit un articol și e îngrijorat că economia României e virusată