Tot mai multe companii din România anunță că își opresc total sau parțial activitatea din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Astfel, după Azomureș și Alro Slatina, producătorul de alumină Alum Tulcea a comunicat că își va suspenda temporar activitatea. Alum Tulcea este deținut de către Alro Slatina, controlat de grupul Vimetco, potrivit economedia.ro.
Producătorul din Tulcea își va opri temporar activitatea din cursul lunii august, din cauza creșterii prețurilor gazelor naturale, renunțând la o parte din salariați
„Costurile de producție ale ALUM au fost grav afectate începând cu luna aprilie 2022 din cauza prețului gazului, achiziția pentru Alro atingând un nivel de 913 USD/Mt DDP Slatina începând cu luna mai […] Prețurile pentru gazele naturale și energia electrică au cea mai mare influență asupra costurilor de producție de la Alum cu o pondere de aproximativ 500 $/ t alumină la nivelul costului total pentru alumină fabricată în anul 2022”, arată raportul companiei.
Compania-mamă, Alro Slatina, a fost nevoită să reducă producția de aluminiu cu 60%, oprind trei hale de electroliză din cinci, din cauza preţurile mari la energie electrică
„La Alro au fost închise deja două hale de electroliză, respectiv Hala 8 şi Hala 9, iar începând cu 9 februarie 2022, se va continua cu oprirea Halei 7 de electroliză, fapt ce reprezintă închiderea a 60% din capacitatea de producţie (din cinci hale rămânând funcţionale doar două). Urmează ca sute de angajaţi să fie trimişi în şomaj tehnic şi mii de angajaţi ce depind în mod direct sau indirect de Alro să rămână fără locuri de muncă”, au transmis recent, într-un comunicat, liderii sindicatelor din cadrul companiei.
Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în aprilie cu 47,1% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică.
Și compania Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, a anunțat recent că suspendă producția de amoniac, utilizat pentru fabricarea de îngrășăminte, după creșterea accelerată a prețului la gaze
Compania a mai oprit producția de îngrășăminte în decembrie, repornind activitatea la sfârșitul lunii aprilie, tot din cauza prețului ridicat al gazelor naturale. Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului, prețurile urcând de la 80 euro/Mwh la 125-130 Euro/Mwh. Prețurile la îngrășăminte au scăzut din cauza sezonului agricol, principalele activități acum fiind cele de recoltare a culturilor.