Procurorii DIICOT Iași și polițiștii au făcut, miercuri, 5 percheziții în Iași și Suceava, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de persoane și trafic de minori, potrivit unui comunicat al DIICOT. Concomitent, în Italia, a fost efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia a fost pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de autoritățile judiciare italiene.
Din cercetare a rezultat că „în perioada 2015 – 2019, mai multe persoane au acționat pe linia traficului de persoane și de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore și majore la practicarea prostituției, atât pe plan local, în municipiul Pașcani, cât și pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo. Totodată, cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic, sume pentru care aceștia le solicitau dobânzi de peste 30%”, potrivit comunicatului DIICOT.
Astfel, miercuri, în România, urmează să fie puse în aplicare 5 mandate de arestare europene și un ordin de indisponibilizare. Din anul 2019, când a fost demarată ancheta, și până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri și imobile în valoare de peste 500.000 de euro.
Loverboy de Italia
Modul în care proxeneții operau era cel cunoscut ca „Loverboy”. Membrii grupului infracţional organizat racolau, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie și asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le determina să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate. Mai mult decât atât, acestora le era îngrădită libertatea de mişcare şi de comunicare prin confirscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituţia.
Potrivit procurorilor, victimele proveneau de cele mai multe ori din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe, acestea având un nivel redus de educaţie, dar cu o situaţie familială şi materială precară. De altfel, unele dintre acestea erau instituţionalizate în centre de plasament.
„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor”, se arată într-un comunicat al DIICOT, din 2019, când a fost demarată ancheta.
Sclavia, traficul de persoane sau agresiunea sexuală asupra minorilor nu se mai prescriu