Sursa foto: Facebook/ Ciucă Nicolae ( captură video)

Prim-ministrul României a declarat, luni, că Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor „își vor face datoria” privind strategia de luptă împotriva cancerului.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, speranţa este reprezentată de punerea în aplicare a Planului Naţional de Luptă împotriva Cancerului, realizat sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale, cu experţi din Ministerul Sănătăţii, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi cu pacienţi oncologici”, a declarat Ciucă, potrivit Digi24.ro.

Președintele PNL a mai precizat că prin implementarea acestui plan va avea loc o schimbare de paradigmă, „de la schemele de tratament care sunt uneori destul de rigide spre o medicină personalizată.”

Planul încurajează consultarea interdisciplinară în stabilirea diagnosticului şi tratamentului de urmat

Totodată, premierul României a afirmat că prin acest plan se va insista, mai mult, pe partea de testări și diagnostice timpurii, bolnavul fiind mereu în contact cu persoana care se ocupă de aplicarea tratamentului, dar și cu psihologul.

„În felul acesta va putea fi urmărit traseul fiecărui bolnav, de la momentul diagnosticului până la momentul în care, sperăm noi, se va ajunge la o vindecare”, a spus Ciucă.

Prim-ministrul României a declarat că a cunoscut, de-a lungul timpului, supraviețuitori de cancer, iar toți i-au spus că speranța este ingredientul principal în lupta cu boala.

„Speranţa poate îmbrăca multe forme, iar Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, sărbătorită în baza unei legi promovate de colega mea senator, Nicoleta Pauliuc, este una dintre ele. Acest eveniment la oferă celor care au depăşit obstacolul posibilitatea să se conecteze mai bine la societate, să înţeleagă că nu sunt singuri şi că suntem alături de ei. În egală măsură, este o năzuinţă pentru cei care au primit acest diagnostic şi un exemplu că un asemenea diagnostic poate fi depăşit”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Potrivit OMS, la nivel mondial, cancerul a provocat moartea a 10 milioane de persoane în 2020, iar România este una dintre țările afectate, cu aproape 140 de decese pe zi. Comisia Europeană a anunțat, anul trecut, alocarea a patru miliarde de euro în sprijinul muncii de cercetare și depistare din timp a bolii și a tratamentului.

Citește și articolul: Lege: asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer beneficiază de indemnizaţie şi concediu

Articolul precedentPopulația planetei se apropie de opt miliarde de oameni
Articolul următorRomânii investesc în energie verde, regenerabilă și panouri fotovoltaice
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.