Sursa foto: Fundația Sensiblu
Sursa foto: Fundația Sensiblu

Fundația Sensiblu face apel la victimele violenței din online, îndemnându-le să își spună povestea, accesând o platformă dedicată.

Persoanele care au trecut prin astfel de episoade își pot mărturisi experiențele chiar și în mod anonim.

Fundația Sensiblu: ”În online suntem, poate, mai vulnerabile ca oricând”

Violența din online e o prelungire a celei din viața reală. Unele relații care încep cu #lovemessages se pot transforma, pe nesimțite, în violențe în viața reală și în online, lăsând urme greu de vindecat. Dacă ai trecut prin asta, trebuie să știi că nu ești singură. Există un loc în care îți poți spune povestea în siguranță, anonim, și poți începe să te vindeci alături de persoane cu o experiență similară”, se precizează în comunicatul distribuit pe contul de Facebook.

Proiectul este susținut de Embassy of the Netherlands in Romania.

Ce înseamnă, din punct de vedere legal, violența în mediul on-line

Violența cibernetică include orice fapte de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima. (Legea 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice).

Forme de violență cibernetică:

Exploatarea cibernetică, fotografia non-consensuală sau „revenge porn”;

Sextingul;

Grooming & predation;

Hărțuirea pe platforme multiple;

Body-shaming;

Stalking (urmărirea/persecutarea).

Articolul precedentSite-ul PSD, atacat de hackerii ruși
Articolul următorEugen Tomac: ”Integrarea Republicii Moldova în UE este esenţială în contextul geopolitic actual”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time