Sursa foto: Pixibay

Criza forței de muncă în industria turismului nu reprezintă o noutate, iar angajatorii caută soluții înaintea sezonului estival. Potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, cea mai mare problemă se găsește pe litoralul românesc, unde sunt necesari peste 20 de mii de lucrători, majoritatea fiind sezonieri.

Ministrul Turismului Constantin – Daniel Cadariu a prezidat, marți, întâlnirea interministerială ce a avut ca temă criza forței de muncă din țara noastră.

Oficialul a declarat că această criză de muncă s-a „acutizat” în ultimii doi ani din cauza pandemiei de Covid-19, numeroase afaceri fiind nevoite să își închidă activitatea, iar angajații s-au îndreptat către alte domenii.

HoReCa duce lipsă de mii de angajați. Ce plan are Guvernul

Drept răspuns, în urma consultărilor avute şi la nivel de premier, trebuie să unim eforturile astfel încât să venim cu un pachet de măsuri pe termen scurt, dar şi în perspectivă, care să diminueze acest impact negativ”, a declarat ministrul Turismului, potrivit Agerpres.

În cadrul discuției, Cadariu a precizat că e nevoie de soluții pe termen scurt, cum ar fi importul de lucrători din țările Non-UE, din țări din Asia și modalități prin care poate fi redus timpul necesar pentru acordarea vizelor și corelarea vizei de ședere cu viza de muncă.

Ministrul Turismului a anunțat că săptămâna viitoare vor avea loc noi întâlniri la Palatul Victoria pentru realizarea unui plan de acțiuni.

Conform datelor de la ministerul Muncii, în perioada ianuarie-august 2021, peste 6.500 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe pentru aproape 84 de mii de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din țara noastră.

Angajatorii români susțin că străinii care vin în țară și muncesc sunt mult mai productivi și sunt dispuși să învețe, salariile fiind între 2.500 și 3.000 de lei net.

Citește și: Ciucă îi liniștește pe cei din HoReCa: România este o țară sigură

Articolul precedentMarcel Ciolacu, despre PNRR: „Nu se va bloca”
Articolul următorViorica Dăncilă se reprofilează: de la PSD la NOI
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.