Sursa foto: Igsu.ro

O femeie, în vârstă de 75 de ani, din localitatea brașoveană Șona a murit, după ce a fost surprinsă de un incendiu care a cuprins vegetația din curtea locuinței sale.

Pompierii au intervenit de urgență și au reușit să lichideze incendiul înainte ca acesta să se extindă și alte gospodării. Din nefericire, femeia decedase în curtea casei.

Pompierii i-a îndemnat pe cetățeni să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere pentru a evita astfel de tragedii și pagube materiale serioase.

Zeci de hectare de teren, „mistuite” din neatenție

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în perioada 25-27 martie au fost raportate peste 1.400 de incendii de vegetație, pompierii având o intervenție la fiecare 20 de minute.

De asemenea, peste 20 de mii de hectare de teren din toată țara au fost afectate, cel mai vizibil efect fiind fumul ce dăunează mediului înconjurător. Printre cele mai afectate sunt marile orașe ale României, ce sunt deja într-o luptă continuă cu poluarea provocată de noxele mașinilor și a arderilor ilegale.

Potrivit legislației, persoanele fizice care incendiază intenționat pajiști sunt sancționate cu o amendă de 6.000 de lei, iar cele juridice cu până la 50.000 de lei.

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat în urmă cu câteva zile că amenzile vor fi modificate pentru a opri acest fenomen nociv pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor.

„Noile amenzi vor fi cuprinse între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenda va fi între 50.000 și 100.000 lei”, a spus ministrul Mediului.

De asemenea, APIA a decis să taie subvențiile pentru fermierii ale căror miriști sunt incendiate.

Reamintim că în ultimele ore în județul Suceava, peste 100 de pompieri au fost angrenați în misiuni de stingere a focului ce a cuprins peste 50 de hectare. Mai mult, în județul Cluj, pompierii au intervenit pentru stingerea a aproape 400 de incendii de vegetație de la începutul anului.

APIA a încheiat un protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind monitorizarea arderilor de mirişti şi de resturi vegetale, informează Europa.FM.

Citește și: Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Anul acesta înregistrăm un număr record de incendii de pădure

Articolul precedentViorica Dăncilă se reprofilează: de la PSD la NOI
Articolul următorCum va arăta România după 2026. Vîlceanu vine cu precizări
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.