Iodura de potasiu
Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Distribuirea de pastile cu iodură de potasiu reprezintă „o acţiune de sănătate publică” preventivă, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit ministrului Rafila, în România nu există informaţii despre posibilitatea unui incident din care să rezulte radiaţii nuclear.

„Nu facem pledoarie pentru cineva să folosească pastile cu iod, dimpotrivă, facem pledoarie să nu le folosească decât într-o situaţie care ar putea să apară”, a mai precizat ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că și-ar dori să nu fie generate îngrijorări nefondate.

„Nu ştim nimic în ceea ce priveşte posibilitatea unui incident care să afecteze populaţia României şi cred că e foarte greu să existe o persoană care să afirme că ştie că un astfel de lucru se poate întâmpla. Pe de altă parte, totuşi noi suntem oameni responsabili şi trebuie să asigurăm cea mai bună protecţie posibilă cetăţenilor români. Nu este vorba de niciun fel de situaţie care în acest moment să pună problema unui incident care să ducă la apariţia unor radiaţii crescute pe teritoriul României, dar în mod evident, odată cu apariţia conflictului din Ucraina şi cu diverse informaţii legate de siguranţa centralelor nucleare din Ucraina, luptele care se dădeau în apropierea acestor centrale, lumea, în mod evident, s-a îngrijorat şi au încercat să-şi produce produse pe bază de iod neştiind de foarte multe ori ce de sunt necesare sau când sunt necesare”, a explicat Alexandru Rafila.

Cum se administrează comprimatele

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe exclusiv la indicaţiile autorităţilor, precizează Ministerul Sănătăţii. Tratamentul se va administra optim în maxim 8 ore de la anunţul autorităţilor.

„Nu se recomandă administrarea iodurii de potasiu după mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face în doză unică”, precizează Ministerul Sănătăţii. Iodura de potasiu trebuie păstrată ambalată, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi începerea unei campanii de informare la nivel naţional privind administrarea iodurii de potasiu, subliniind că aceste pastile, utilizate în cazul producerii unui incident nuclear care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii, trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor. Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei. Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

Lucian Romașcanu, despre USR: „Un partid fără trecut și fără viitor”

Articolul precedentLucian Romașcanu, despre USR: „Un partid fără trecut și fără viitor”
Articolul următorTerenul unei foste fabrici din Baia Mare, transformat într-un parc fotovoltaic