Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Există toate șansele ca prețurile la alimentele de bază să fie plafonate pentru încă două luni.

Afirmația îi aparține premierului PSD Marcel Ciolacu, care a anunțat ieri că, dumnealui personal, a decis să prelungească „cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază”.

Ordonanța de plafonare a adaosului comercial a intrat în vigoare de la 1 august, astfel că o listă de alimente s-au ieftinit ușor în magazine. Inițial, era vorba despre pâinea albă 300 – 500 grame, fără specialităţi lapte de vacă 1,5% grăsime, 1 litru, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame, făină albă de grâu „000”, 1 kg mălai, ouă găină M, 10 bucăţi, ulei de floarea soarelui 1 litru, carnea de pui și de porc, legume (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia), fructe (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă), cartofi albi vrac și zahăr alb 1 kg.

Inițial, măsura urma să fie aplicată pentru o perioadă de trei luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei luni. Și, în condițiile în care în 2022, Ciolacu spunea că o astfel de măsură ar urma să fie adoptată pentru o perioadă determinată de timp, „altfel se intervine într-o piață liberă”, ulterior, s-a decis prelungirea până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, fiind totodată extinsă şi lista de produse, cu orez, bulion, margarină, smântână, drojdie, cozonac, varză murată sau usturoi.

Acum, premierul consideră că măsura trebuie din nou prelungită. Cu doar două luni… momentan. Explicațiile legate de această necesitate au fost puse într-o postare pe Facebook, unde au fost incluse și câteva date statistice:

Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia creșterilor speculative din trecut.
Constat că și cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu până la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”.

Articolul precedentPolițist din Drobeta Turnu Severin, prins în flagrant cu mită de 1.500 de euro
Articolul următor15.000 de euro, bani primiți într-un mall din Timișoara de un bărbat care promitea că va interveni la judecătorii Înaltei Curți