Un fost comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud – Serviciul de Ordine Publică va merge la închisoare pentru 2 ani și 10 luni, ca urmare a unei sentințe definitive primite luna aceasta.
Inculpatul a fost trimis în judecată în iunie 2020, iar sentința instanței de fond, pronunțată în august anul acesta, a fost de închisoare cu suspendare.
Atât Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj cât și inculpatul au formulat apel, însă Curtea de Apel Cluj a admis doar calea de atac promovată de procurori. De aici, s-a decis că fostul polițist ar trebui să reflecte asupra faptelor sale din spatele gratiilor.
„Admite apelul formulat în cauză de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, pe care o desfiinţează în parte, doar cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei finale aplicate inculpatului C.A. şi la omisiunea instanţei de fond de a dispune restituirea către partea civilă a sumei de 2.400 lei asupra căreia a fost instituită măsura popririi asiguratorii.
Înlătură dispoziţiile instanţei de fond cu privire la suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei finale de 2 ani 10 luni închisoare aplicate inculpatului C.A., dispunând executarea acesteia prin privare de libertate. Menţine dispoziţiile instanţei de fond care nu contravin prezentei decizii.
Dispune restituirea către partea civilă G.I. a sumei de 2.400 lei asupra căreia a fost instituită măsura popririi asiguratorii prin ordonanţa din data de 22.06.2020 emisă de procuror în dosarul penal nr. 57/P/2020 al PICCJ, DNA – ST Cluj. II. Respinge apelul formulat în cauză de inculpatul C.A. împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Definitivă”, se arată în hotărâre.
Fostul polițist a fost de altfel trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat de trafic de influență, abuz în serviciu ca infracțiune asimilată celor de corupție în formă continuată (2 acte materiale) și uzurparea funcției ca infracțiune asimilată celor de corupție.
„La data de 30.05.2020, cu intenție, a pretins de la o persoană, denunțătoare în cauză, suma de 2.000 euro, sub pretextul remiterii banilor către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă acesta în vederea urgentării soluționării unei cauze pe care o avea în instrumentare și schimbării încadrării juridice a faptei reținută în sarcina persoanei/persoanelor cercetate în dosar. La data de 06.06.2020, întrucât denunțătoarea nu i-a putut remite suma de bani menționată, a solicitat acesteia să-i dea, în același scop, pentru început, suma de 3.000 lei, pe care a și primit-o la data de 08.06.2020, când a fost prins în flagrant.
Totodată, s-a reținut faptul că fostul ofițer de poliție, în baza unei rezoluții infracționale unice, cu intenție, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice activității de cercetare penală ce o desfășura într-un dosar de cercetare penală al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, și-a îndeplinit în mod defectuos activitatea de cercetare penală, pretinzând și primind, în luna ianuarie 2020, suma de 1.950 lei de la persoana cercetată în acel dosar. Fostul polițist a pretins că banii reprezintă costul unei expertize medico-legale psihiatrice ce urma ”să fie dispusă” în cauză. În realitate însă, acesta și-a însușit suma de bani.
În același mod, la data de 23.05.2020, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru soluționarea unei petiții, fostul ofițer de poliție a îndeplinit în mod defectuos actele necesare soluționării acesteia, pretinzând și primind suma de 2.400 lei de la o persoană, cu titlu de cost al unor pretinse activități procedurale de soluționare a petiției, bani pe care, în realitate, și i-a însușit.
Un alt aspect pentru care fostul ofițer de poliție a fost condamnat este faptul că, înainte de a i se repartiza un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, în timpul serviciului, cu intenție, a îndeplinit un act ce nu intra în atribuțiile sale legate de soluționarea acestuia, respectiv a solicitat și primit, în data de 09.12.2019, de la o persoană, suma de 2.780 lei, cu titlu de cost al unei expertize medico-legale-psihiatrice ce ar fi urmat să se dispună asupra persoanei cercetată în respectivul dosar, sumă de bani pe care, în realitate, și-a însușit-o”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție.