Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cristian Ghinea, fostul ministrul al Fondurilor Europene, a reacționat după ce Alexandru Rafila a solicitat un control din partea Guvernului  în privința elaborării componentei „Sănătate” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și susține că nu îi înțelege nemulțumirea actualului ministru al Sănătății.

Potrivit lui Ghinea, pentru Sănătate a fost pusă o sumă enormă, de 3 miliarde de euro (2,6 miliarde de euro pentru cheltuieli medicale directe + 400 milioane euro pentru digitalizarea sistemului), iar „prioritățile noastre, invers decât ce finanțează politicienii vechi când fac bugete”, a scris Cristian Ghinea pe contul său de socializare. De altfel, acesta a subliniat faptul că „Sănătatea” a fost prima închisă în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană. „Reformele de acolo înseamnă prioritizarea prevenției și a medicinei de familie și extinderea servicilor medicale spre sate și urban mic. În linie cu necesitățile reale ale oamenilor și cu recomandările Comisiei. Banii de acolo înseamnă: construcția, modernizarea sau extinderea a 25 de spitale, dotarea a 3000 de cabinete de familie, sistem modern de monitorizare a infecțiilor intraspitalicești, primele ambulanțe pentru bebeluși din România și altele”, a continuat fostul ministrul al Fondurilor Europene.

„Bolovanii” din Ministerul Sănătății

Totodată, Ghinea l-a criticat pe Alexandru Rafila, cel care cere control de la Guvern despre cum a fost elaborată componenta Sănătate din PNRR, dar mai ales, care și-a plecat urechea la ceea ce spun „bolovanii” din Ministerul Sănătății.

„I-au spus lui unii de prin minister că ei nu au fost întrebați și asta se cere anchetat. Nu s-a gândit că poate ăia sunt tocmai bolovanii care învărt hârtii și nu mișcă nimic de obicei – că nu degeaba e Ministerul Sănătății cu capacitatea administrativă cea mai scazută. În general, cine nu a vrut sa contribuie la PNRR a rămas în urmă, că doar nu stăteam cu planul de țară dupa toți tolomacii plantați politic acolo”, a mai scris Ghinea.

De asemenea, acesta a precizat că „lumea s-a cernut singură în niște luni de muncă intensă. Am găsit oameni excelenți în administrație. Așa cum am găsit și lepre puturoase (ăia care făceau poze la prezentările Comisiei și le dădeau la PSD, de pildă)”, a completat fostul ministru, care nu a ezitat să îl catalogheze pe Rafila ca fiind un Rafila „tot băiat de securist este și scoate pulanul”, chiar dacă pare un „pesedist mai spălat”.

Ghinea și-a încheiat pledoaria în privința „Sănătății” cu un sfat pentru cei care sunt acum la „butoane”, să treacă la muncă, nu de alta, dar România are un PNRR foarte bun, „nu zic doar eu, a spus și Ursula von der Leyen”.

La rândul său, fostul ministrul al Sănătății, Ioana Mihăilă a reacționat în această privință. „Încă nu e târziu să recuperăm «întârzierile majore»  din implementarea PNRR în Sănătate. E nevoie doar de muncă şi concentrare. În schimb, ministrul Alexandru Rafila cere controale de la premierul Ciucă”, a scris fostul ministru, tot pe Facebook.

 Cristian Ghinea, atac la Marius Budăi:„Continuă să demonstreze că este și idiot și ticălos”

Articolul precedentFost comisar-șef din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru trafic de influență, abuz în serviciu și uzurparea funcției
Articolul următorNelu Tătaru: „Cea mai proastă decizie este să nu iei nicio decizie”