Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Da, 23% dintre mamele minore din UE ne aparțin.

Ultimul barometru Eurostat spune că 8.600 de fete au rămas însărcinate înainte de a avea 18 ani. Dintre ele, 725 sunt sub 15 ani.

În 2020, aproape 18.000 de mame au fost minore.

La 15 ani intram la liceu. Cea mai mare problemă era cum să-mi drămuiesc banii primiți de la părinți, pentru pachet și transport. Nu cum să fiu părinte și cum să drămuiesc eu banii. Sau cum să am grijă de un copil. La 15 ani ești un copil. Trebuie să ai grijă de tine. Nu de tine și de copilul tău.

La 19 ani intram la facultate. Grija majoră eram să-mi iau examenele. Nu să știu să schimb scutece.

Dar da, am avut acces la îndeajuns de multă educație sexuală încât să știu să spun ”nu”. Și că ”nu” înseamnă ”nu”. Să știu ce e contracepția. Să recunosc șantajul emoțional. Să acuz violența. să știu că trebuie denunțată.

Veți spune că e strict chestie de educație, nu de educație sexuală în școli. Din toate mamele minore, aproximativ 1.000 mai merg, după sarcină, la școală.

Dacă li s-ar fi dat minimum de educație sexuală în școală, ar fi știut cum să evite să părăsească școala. Și-ar fi avut parte, în continuare, de educație. E un cerc vicios.

Mamele minore – doar numere pentru stat

Doar 2% dintre mamele minore au primit sprijin de la Direcția pentru Protecția Copilului”, spune sociologul Gelu Duminică.

De ce? Pentru că Statul nu se implică. Pentru că societatea nu se implică. Pentru că cei care încearcă să ajute sunt prea puțini și asaltați de prea multe cazuri.

53% din localitățile din România ori au prea puțini medici de familie, ori nu au deloc, potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie.

Fără educație. Fără acces la informație. Fără acces la servicii medicale. Și ne întrebăm de ce avem cele mai multe mame minore din Europa? De ce deținem recordul de cea mai tânără bunică, la 23 de ani? De ce există cazul fetiței de 11 ani, deja însărcinată? 11 ani! Mai țineți minte ce făceați la 11 ani? În niciun caz copii!

Între timp, educația sexuală în școli e cumva în aer

De prin vară, ați mai auzit ceva de acest subiect? A fost vâlvă mare atunci. S-au certat, s-au contrazis, soluția e pe undeva pe acolo. În 2021 o să fie educație sexuală în școli, dar prezența e condiționată de acordul scris al părinților.

Și cum să fie altfel, când s-au bătut cu pumnii în piepturile lor de creștini că educația sexuală le pervertește mințile copiilor?

Bine că o sarcină la 14-15 ani îi face mai inocenți.

Articolul precedentPremierul Nicolae Ciucă nu vede în obligativitatea Certificatului Covid la locul de muncă o soluție. Cum se poate evita un lockdown
Articolul următorA început „marea smiorcăială”. Bugetul Capitalei pentru anul 2022, plin de controverse și „găuri”
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.