Medicul ORL-ist Ioan Lazăr, manager al al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în perioada 2012 – 2016, a fost trimis pentru a doua oară în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău, pentru fapte comise în perioada cât a condus unitatea medicală. Fostul manager este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în legătură cu un contract privind amenajarea blocului operator.
În dosar au mai fost trimiși în judecată și fostul șef al Biroului achiziții publice în cadrul Consiliului Județean Neamț – Mihail Popescu, acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,dar și două persoane fizice, administrator, respectiv angajat al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț…”.
Concret, între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.
În contextul menționat mai sus, inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei).
Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Județean Neamț un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.”, se arată într-un comunicat al DNA, cu mențiunea că CJ Neamț s-a constituit parte civilă în proces cu suma de menționată mai sus, pentru care au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor patru inculpați.
În urmă cu doi ani, managerul Lazăr a fost inculpat într-un alt dosar de corupție, împreună cu unul dintre cei trimiși în judecată ieri, afaceristul Florin Gheorghe Tudor. Dosarul și în acest moment este judecat fără măcar o soluție pe fond. La acea vreme, august 2018, atât Ioan lazăr cât și Oana Dana Murariu – șeful Serviciului de achiziții din cadrul unității medicale, erau acuzați de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Cristian Mihuțoiu, Alin Mircea Pătrașcu și Florin Gheorghe Tudor, toți administratori ai unor societăți comerciale, erau acuzați de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
„În perioada 2013-2015, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, și-au îndeplinit, prin încălcarea legii, atribuțiile de serviciu în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat achiziția unui computer tomograf, la un preț supraevaluat, fără a avea la bază nici un fel de documente justificative.
Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție.
Ulterior, inculpații Lazăr Ioan și Murariu Oana – Dana, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, au întocmit și avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziție a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depășește prețurile de achiziționare a unui echipament similar de către alte unități de sănătate.
Aceste demersuri au avut ca urmare încheierea, la data de 3 iunie 2015, a contractului de achiziție publică a computerului tomograf respectiv, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la societatea administrată de inculpatul Mihuțoiu Cristian”, precizau procurorii anticorupție la acea dată. Și atunci a existat o constituire de parte civilă, formulată de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, suma precizată fiind de 2.194.172,70 lei.