Sursa: Facebook

Niculae Bădălău a sfârșit în arest pentru următoarele 30 de zile, potrivit deciziei Curții de Apel București.

Ieri, instanța a admis solicitarea procurorilor anticorupție doar în ceea ce îl privea pe Bădălău, dispunând arestarea la domiciliu a celeilalte inculpate din dosar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus duminică punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Bădălău, pentru fapte comise în calitate de vicepreședinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi.

Bădălău este acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență, în timp ce co-inculpata din dosar, administrator al unei societăți, este acuzată de complicitate la dare de mită, în sensul că l-ar fi ajutat să primească de la un primar mai multe sume de bani.

Admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 256/P/2022. 1. Dispune arestarea preventivă a inculpatului BĂDĂLĂU NICULAE, (date), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.11.2022 şi până la data de 27.12.2022, inclusiv. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă.

2. Respinge propunerea de luare a măsurii arestării preventive a inculpatei Matache Elena. Dispune luarea măsurii arestului la domiciliu a inculpatei MATACHE ELENA, (date), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.11.2022 şi până la data de 27.12.2022, inclusiv. Dispune punerea în libertate a inculpatei la expirarea reținerii, dacă nu este reținută sau arestată în altă cauză. Impune inculpatei Matache Elena obligaţia de a nu părăsi imobilul situat în orașul Bolintin Vale, str. Republicii nr. 35, județul Giurgiu.

Pe durata arestului la domiciliu inculpata are următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul judiciar în faţa căruia se află cauza ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu coinculpatul Bădălău Niculae, cu suspecții, inculpații şi cu martorii din prezenta cauză. Desemnează ca organ de supraveghere organul de poliţie pe raza căruia inculpata domiciliază. Pe durata măsurii arestului la domiciliu, inculpata poate părăsi imobilul pentru prezentarea în faţa organelor judiciare, la cererea acestora”, se arată în decizia instanței, care a fost contestată deja de Bădălău.

Potrivit referatului de arestare, citat de Adevărul, Bădălău „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României. De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

Cu toate acestea, PSD a ținut să sublinieze, prin vocea purtătorului de cuvânt Radu Oprea, lider al grupului social democraților din Senat, că Bădălău nu avea prea mare putere sau influență:

Domnul Bădălău nu mai este membru al Partidului Social Democrat din 2020, aceste legături nu există și ați văzut conduita pe care o are Partidul Social Democrat în ultima perioadă, faptul că tratăm foarte serios și cu foarte mare responsabilitate toate chestiunile de integritate”.

Mai mult decât atât, în contextul anchetei DNA, PSD îl vrea pe Bădălău „dispărut” și din peisajul Curții de Conturi. Și, dacă acesta nu își va da demisia din funcția de vicepreședinte, PSD și-a luat „o plasă” de siguranță:

Am depus o solicitare către birourile permanente reunite ale birourilor Camerei Deputaților și Senatului pentru declanșarea procedurii de revocare din funcția de membru al Curții de Conturi și vicepreședinte al Curții de Conturi a domnului Niculae Bădălău.

Astăzi dimineață (ieri – n.r.) am solicitat demisia domnului Bădălău din funcția de vicepreședinte, pentru că noi considerăm, Partidul Social Democrat, că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curții de Conturi nu va fi afectată.

Dar, pentru că nu am văzut o reacție asupra demisiei, am hotărât să depunem această solicitare. (…) Trebuie declanșată cât mai repede această procedură de revocare, dacă dumnealui nu înțelege să își înainteze demisia”.

Articolul precedentExclusiv Ziarul de Investigații – Portret de ministru – Un economist la Ministerul Mediului: Controversele din jurul mandatului lui Tánczos Barna
Articolul următorCătălin Drulă afirmă că USR încă mizează pe Nicușor Dan, „fără șovăială”