Sursa: Facebook

Niculae Bădălău, actualmente vicepreședinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi, s-a ales cu cătușe aseară, într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a acestuia, precum și a unui reprezentant de societate comercială, în legătură cu o mită pe care Bădălău ar fi cerut-o și ar fi primit-o de la un primar.

Faptele, arată DNA, au avut loc anul acesta, Bădălău fiind acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte”.

Între timp, liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat aseară într-o postare pe Facebook că va solicita astăzi în Parlament revocarea lui Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi:

PSD se dovedește din nou partidul corupților. Nicolae Bădălau, omul numit de Marcel Ciolacu la Curtea de Conturi tocmai a fost reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență. Conform procurorilor, Bădălau făcea presiuni asupra primarilor de comună pentru ca firmele apropiate de el să primească contracte la schimb cu promisiunea unei mite de 7% din valoarea contractelor.

Nicolae Bădălau a fost recompensat cu funcția de la Curtea de Conturi după ce nu a mai prins un loc pe listele PSD de la alegerile parlamentare pentru că a jignit de mai multe ori românii din diaspora. Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi. Din contră: în 1988 a fost condamnat pentru furt și ulterior a fost cercetat în mai multe dosare DIICOT și DNA.

Mâine vom solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție. Oare social-democratul cu pretenții europene Marcel Ciolacu va face tot joc de glezne și îl va proteja ca pe Arsene de la Neamț și atâția alții?”.

În vârstă de 61 de ani, social democratul este vicepreședinte la Curtea de Conturi a României din octombrie 2020. Și, conform CV-ului, funcțiile pe care le-a deținut de-a lungul timpului i-au permis să cunoască o serie de oameni, posibil și importanți. Astfel, între 2016 – 2020 a fost senator, în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019 a fost ministru al Economiei, iar între 2012 – 2016 fusese de asemenea senator. Însă activitatea sa în Parlamentul României începuse ca deputat, fiind ales în 2004, pentru 4 ani. Anterior, timp de un an, între 2003 – 2004, a condus Instituția Prefectului din județul Giurgiu.

Nu ar fi pentru prima dată când Bădălău este acuzat de fapte de corupție. În 2009, Agenția Națională de Integritate a cerut anchetarea lui Bădălău sub suspiciunea de spălare de bani, precum și fals în declarații, însă acesta a trecut cu bine peste eveniment.


Articolul precedentTrenul Regal, închiriat pentru o petrecere de 1 Decembrie: „Șpriț și lăutari”
Articolul următorEuroparlamentarul Eugen Tomac: ”PSD vrea tot, iar noi trebuie să oprim aceasta ofensivă comunistă!”