Institutul Național Portughez de Sănătate (INSA) a anunțat că 13 jucători de fotbal de la clubul portughez Belenenses SAD sunt infectați cu noua tulpină de coronavirus, relatează news.ro. Potrivit agenției portugheze, unul dintre jucătorii clubului de fotbal ar fi fost în Africa de Sud.

În weekend, meciul disputat dintre Belenenses și Benfica a fost întrerupt abia la începutul celei de-a doua reprize, după ce echipa a rămas doar cu șase jucători pe teren.

Omicron se răspândește cu rapiditate în toată Europa

În fiecare zi, altă țară din blocul european anunță cazuri de infectări cu tulpina sud-africană. Luni, 29 noiembrie, guvernul scoțian a făcut public faptul că s-au descoperit șase cazuri ale variantei „îngrijorătoare”. „Public Health Scotland (PHS) va întreprinde o analiză aprofundată a contactelor tuturor acestor cazuri”, a anunţat ministrul scoţian al Sănătăţii Humza Yousaf, relatează sursa citată.

Din 24 noiembrie, de când a fost anunțată noua tulpină, zeci de state la nivel global au intrat în panică și încearcă să se pregătească pentru ce e mai rău. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasat-o vineri drept ”îngrijorătoare” şi a denumit-o oficial omicron.

Varianta sud-africană descoperită are numeroase mutații genetice. Ceea ce ar putea reduce eficacitatea vaccinului. Cu toate acestea însă, specialiștii au anunțat că în următoarele săptămâni vor preciza exact mai multe informații cu privire la tulpina sud-africană. Mai mult, și Canada a înregistrat două cazuri noi de Omicron la persoane care au călătorit în Nigeria. De asemenea, miniștrii Sănătății din grupul G7 vor avea o întâlnire de urgență pentru a discuta despre tulpina sud-africană ce se răspândește în toată lumea.

Reamintim că țara noastră a trimis un avion pentru a recupera 39 români ce au rămas blocați în Africa de Sud din cauza noii tulpini de coronavirus. Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), aeronava ar trebui să ajungă marți după-masă în țara noastră cu românii din țara africană.

Europa se pregătește de un nou val de infectări din cauza noii tulpini ce ridică numeroase semne de întrebare. Companiile care produc vaccinul au anunțat că vor adopta serurile la noua variantă COVID-19, dacă va fi necesar.

Tulpina Omicron se răspândeşte. Cazuri noi, identificate în Canada

Articolul precedentCaramitru: “Românii nu vor certificatul verde pentru că sunt țărani și analfabeți”
Articolul următorRomânia, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investițiile în cercetare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.