Sursa foto: Experienta in afaceri

Conform datelor publicate de Eurostat, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană cu privire la investițiile în cercetare și dezvoltare (R&D). Altfel spus, România a alocat în 2020 pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB. Majoritatea statelor membre UE au alocat 2,3% din PIB, arată datele oficiale.

Printre țările cu cei mai mulți bani investiți se numără Belgia și Suedia. Guvernele au alocat anul trecut 3,5% din PIB pentru cercetare. De asemenea, următorul loc e ocupat de Austria și Germania. Ambele țări au alocat în 2020 peste 3% din PIB pentru cercetare și dezvoltare. Bulgaria se află pe penultimul loc când vine vorba de bani investiți în acest domeniu: 0,9% din PIB.

România și investițiile

Conform datelor oferite de Eurostat, în ultimii 10 ani, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare a crescut în UE de la 2 %, până la 2,3%. Această creștere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre și a scăzut în țări precum Luxemburg, Irlanda și Finlanda.

Țara cu cele mai mari creșteri este Belgia, unde în doar 10 ani, guvernul a crescut investițiile în cercetare de la 2% la 3,5% din PIB. Grecia, Polonia și Cehia au înregistrat, de asemenea, o creștere ușoară de 0,7 puncte procentuale în perioada 2010-2020.

Eurostat a mai menționat că în sectorul de business  se cheltuie fondurile pentru cercetare și dezvoltare, fiind responsabil pentru 66% din totalul cheltuielilor pentru R&D în 2020. Din cauza investițiilor de patru ori mai scăzute decât la nivel european, țara noastră nu a reușit să atingă ținta stabilită pe plan național de a investi 2% în cercetare și inovare până în 2020.

Conform Strategiei Europa 2020, Uniunea Europeană și-a propus să creeze condiții pentru o creștere economică inteligentă și durabilă. Strategia a fost adoptată și dezvoltată în cadrul Consiliului European din 17 iunie 2010, la doi ani după ce criza economică a lovit puternic economia globală.

De asemenea, în 2016 România a cheltuit cu cercetrea și dezvoltarea doar 0,48% din PIB, față de 0,49% în 2015 și 0,38% în 2014, cea mai scăzută cifră din ultimii ani.

Universitatea condusă de Tudorel Toader va derula proiecte de cercetare comune cu o universitate din Rusia

Articolul precedentFotbaliștii echipei portugheze Belenenses, infectați cu varianta Omicron
Articolul următorRevolut lansează cardul placat cu aur de 24 de carate
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.