Conform datelor publicate de Eurostat, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană cu privire la investițiile în cercetare și dezvoltare (R&D). Altfel spus, România a alocat în 2020 pentru acest domeniu doar 0,47% din PIB. Majoritatea statelor membre UE au alocat 2,3% din PIB, arată datele oficiale.
Printre țările cu cei mai mulți bani investiți se numără Belgia și Suedia. Guvernele au alocat anul trecut 3,5% din PIB pentru cercetare. De asemenea, următorul loc e ocupat de Austria și Germania. Ambele țări au alocat în 2020 peste 3% din PIB pentru cercetare și dezvoltare. Bulgaria se află pe penultimul loc când vine vorba de bani investiți în acest domeniu: 0,9% din PIB.
România și investițiile
Conform datelor oferite de Eurostat, în ultimii 10 ani, cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare a crescut în UE de la 2 %, până la 2,3%. Această creștere este rezultatul faptului că sumele alocate pentru R&D au crescut în 24 de state membre și a scăzut în țări precum Luxemburg, Irlanda și Finlanda.
Țara cu cele mai mari creșteri este Belgia, unde în doar 10 ani, guvernul a crescut investițiile în cercetare de la 2% la 3,5% din PIB. Grecia, Polonia și Cehia au înregistrat, de asemenea, o creștere ușoară de 0,7 puncte procentuale în perioada 2010-2020.
Eurostat a mai menționat că în sectorul de business se cheltuie fondurile pentru cercetare și dezvoltare, fiind responsabil pentru 66% din totalul cheltuielilor pentru R&D în 2020. Din cauza investițiilor de patru ori mai scăzute decât la nivel european, țara noastră nu a reușit să atingă ținta stabilită pe plan național de a investi 2% în cercetare și inovare până în 2020.
Conform Strategiei Europa 2020, Uniunea Europeană și-a propus să creeze condiții pentru o creștere economică inteligentă și durabilă. Strategia a fost adoptată și dezvoltată în cadrul Consiliului European din 17 iunie 2010, la doi ani după ce criza economică a lovit puternic economia globală.
De asemenea, în 2016 România a cheltuit cu cercetrea și dezvoltarea doar 0,48% din PIB, față de 0,49% în 2015 și 0,38% în 2014, cea mai scăzută cifră din ultimii ani.