Nicușor Dan: „PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”

În acest moment, bucureștenii plătesc doar o treime din prețul la energia termică

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a declarat, vineri, că nu poate spune cu exactitate cu cât vor plăti în plus bucureștenii racordați la sistemul de termoficare pentru apă caldă și căldură. Asta în contextul în care ANRE a aprobat noile prețuri la energia termică livrate operatorilor de transport.

„Până în secunda aceasta , prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legii aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei. În aceste zile, Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE. În momentul acela o să avem prețul total și în momentul acela o să luăm o decizie cu Consiliul General”, a explicat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută la sediul PMB.

Potrivit comunicatului ANRE, privind aprobarea preţurilor energiei termice livrate operatorilor de transport şi distribuție a energiei termice şi a bonusului pentru sprijinirea producerii energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare de înaltă eficiență, la nivelul Capitalei creșterea este de 86,58%, de la 176,55 lei/MWh la 329,41 lei/MWh. Acesta nu este, însă, preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț, se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

Plafonarea prețului la energia termică, la nivel de discuții

De asemenea, edilul a subliniat că există discuții, în cadrul Parlamentului, privind plafonarea prețului sau ajutorarea consumatorilor  racordați la sistemul centralizat. Totodată, Nicușor Dan a precizat că va fi păstrat raportul actual de plată al facturilor la energia termică, ce înseamnă în acest moment că bucureștenii achită 1/3 din costuri, iar municipalitatea 2/3, dar că speră ca subvenția venită de la PMB să poată fi crescută.  

„După cum știți, de la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționare din partea statului pentru consumatorii racordați la sistemele centralizate. Sunt discuții la nivelul Parlamentului, eu sper că va fi o plafonare sau un ajutor, o sumă care să vină de la bugetul național pentru că este o problemă cu care se confruntă primăriile din toate marile orașe. În acest moment subenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 milioane lei. Este posibil să suplimentăm această sumă, dacă ne permitem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul pentru transport și distribuție și în funcție de ce decid autoritățile naționale, ajutorarea marilor orașe”, a mai spus Nicușor Dan, adăugând că PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. „Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean. Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”, a mai explicat Nicușor Dan.

Gabriela Firea: „Situația Timișoarei rămasă fără apă caldă și căldură se întâmplă zilnic în București”

Articolul precedentFacebook devine ”Meta”, axându-se pe realitatea virtuală
Articolul următorUn protestatar deghizat în Boris Johnson a incendiat o barcă, militând pentru climă