În urma discuțiilor de joi seară, de la Vila Lac, între premierul desemnat, premierul demis și Klaus Iohannis s-a ajuns la concluzia că Nicolae Ciucă se va prezenta în fața Parlamentului cu un guvern minoritar format din PNL și UDMR. Misiune imposibilă ca aceast guvern să fie învestit, căci, atât USR, cât și PSD au anunțat că nu vor vota Executivul lui Ciucă, fiecare dintre cele două formațiunii având motivele sale.
Dacă în cazul USR-ului este vorba de nemulțumirea rămasă în urma demiterii lui Voiculescu (Sănătate), respectiv a lui Stelian Ion (Justiție) – momentul fiind cel care a și declanșat criza guvernamentală, în cazul social democraților, discutăm despre condițiile pe care le-au pus aceștia pentru susținerea unui guvern minoritar. Concret, introducerea în programul de guvernare a „decalogului” lui Ciolacu, 10 măsuri economice și sanitare, inclusiv cooptarea unor miniștri în Cabinetul Ciucă, fapt care tabăra Cîțu, susținută de Iohannis, a respins ideea.
Potrivit surselor Antena 3, numele propuse pentru ministere sunt următoarele: Prim-ministru: Nicolae Ciucă, Vicepremier: Kelemen Hunor. Din partea PNL sunt următoarele propuneri: Ministerul Apărării Naţionale: Simona Cojocaru, Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu, Ministerul Finanțelor Publice: Dan Vîlceanu, Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode, Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan, Ministerul Energiei: Virgil Popescu, Ministerul Agriculturii: Daniel Constantin, Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu, Ministerul Transporturilor: Cristian Bușoi, Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru, Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Pavel Popescu, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Florin Roman.
Din partea UDMR, pe lângă cei trei ministrii care au fost și în Cabinetul Cîțu, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna, Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard, o nouă propunere este venită la Fondurile Europene, în persoana doamnei Hegedus Csilla.
Audierea miniștrilor propuși, de la PNL și UDMR ar urma să aibă loc marți și miercuri.
Pentru învestirea Guvernului Ciucă este nevoie de votul a 234 de senatori și debutați. Reamintim că miercuri, Cabinetul Cioloș a picat la vot, obținând numai 88 de voturi „pentru”, în timp ce „împotrivă” au votat 184 de parlamentari.
Kelemen Hunor: „Trebuie să stabileşti o foaie de parcurs pe termen lung, altfel nu va merge”