La începutul acestei săptămâni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat în vizită la Bruxelles.
Potrivit comunicatului publicat pe contul de Facebook, principalele teme de discuție din cadrul reuniunii Consiliului AgriFish, fixate de Președinția cehă, au abordat răspunsul coordonat pentru asigurarea securității alimentare.
De asemenea, discuțiile au vizat acțiunile menite să sprijine fermierii. În egală măsură s-au purtat discuții despre cum va face față populația în contextul creșterii prețurilor, precum și despre gestionarea stocurilor de pește ale UE.
Petre Daea: ”Misiunea încredințată mă determină sa fiu acolo unde se generează politicile europene în domeniul agriculturii”
”Cu interesul pentru țară, pentru fermierii români, am participat la ședința Consiliului de miniștri ai agriculturii, pe agenda căreia au fost dezbătute teme importante pentru viitorul domeniului, unde, prin intervențiile în cadrul temelor puse în discuție, România și-a definit poziția, punând în prim plan capacitatea noastră de a contribui la plămădirea deciziilor ce pot și trebuie să aducă fermierilor și consumatorilor de produse agroalimentare confortul financiar și liniștea cuvenită în ceea ce privește securitatea alimentară și îmbunătățirea calității vieții”, a transmis ministrul Agriculturii.
Ministrul a adus în discuție conflictul din Ucraina, precizând că s-a convenit înființarea unui grup de lucru comun format din specialiști români și ai Comisiei Europene, pentru analiza situației existente și pregătirea soluțiilor care sa vină în sprijinul fermierilor români.
”Climatul de înțelegere și respect în abordarea acestor teme deosebit de importante ne-a permis să ajungem la concluzii pozitive care se înscriu în politica generală, cu specificitate și efecte pozitive pentru România”, a adăugat Petre Daea.
Marți, 27 septembrie, ministrul Agriculturii a participat la reuniunea la nivel înalt pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a miniștrilor agriculturii, unde, împreună cu vicepreședintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo, a putut lua contact cu noile precizări, căi și soluții, pentru abordarea integrată a PPA
Ministrul a transmis că precizările tehnice și soluțiile prezentate de oamenii de știință vor asigura o abordare pragmatică, la nivelul UE, pentru stoparea răspândirii acestui virus.
”În aceeași măsură, vom deschide frontul eradicării PPA, în vederea creării condițiilor de refacere a efectivelor de porcine, capitol la care am făcut deja un pas important, prin lege alocându-se 360 de milioane de euro, pentru reproducția suinelor în România. Programul este în desfășurare, iar solicitările fermierilor ne dau siguranța realizării bazei genetice care ne va crea posibilitatea să producem purcei în țară, eliminând dependența de importuri”, a explicat ministrul Agriculturii.
Mai mult, prin PNS și prin măsurile luate de Guvernul României va fi deschisă calea predictibilității pentru dezvoltarea agriculturii în vederea asigurării unor producții capabile să elimine importurile de produse agroalimentare.