Fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, face o analiză a rezultatelor obținute de formațiunea politică la alegerile locale de duminică, când partidul a pierdut zone importante din țară. Pe sistemul „nu că zic, dar vreau să spun”, Năstase avertizează că, dacă se va menține trendul din ce în ce mai scăzut al procentelor obținute de PSD, vor urma 4 ani grei după parlamentare. Adrian Năstase scrie totodată și despre deciziile sale de când își conducea partidul, însă nu scapă momentul pentru a sublinia că la Cornu, electoratul a mers pe mâna primarului cu care era asociat chiar domnia sa.

Rezultatele votului de duminică pot fi văzute în diferite feluri – la nivel național, la nivelul județelor, la nivelul fiecărei localități. Pot fi privite prin prisma dinamicii partidelor, a prestației candidaților etc.

Votul pentru locale, mai ales cel de la nivelul consiliilor județene, reprezintă însă cel mai bun „sondaj” înaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Cu 30% vot politic, PSD riscă, după parlamentare, să petreacă încă patru ani în opoziție. Voturile dreptei însumează peste 50%.

Ce se poate face? E foarte complicat, mai ales că Iohannis și PNL nu vor, în niciun caz, să fie amânate parlamentarele în 2021, știind care vor fi costurile politice ale unei viitoare politici de austeritate. În plus, în buna tradiție românească, după rezultatele la locale, se va intensifica migrația politică, generată și de pericolul unor epurări din administrație.

În 2004, la alegerile locale din iunie, PSD a obținut 32% la votul politic. Am considerat rezultatul insuficient pentru parlamentarele ce urmau în toamnă. Am luat diferite măsuri, unele nepopulare, inclusiv la nivelul conducerii (ceea ce m-a costat la prezidențiale) dar la parlamentare partidul a obținut 37%.

Nu-mi place să dau sfaturi dar nu cred că acceptând o anumită inerție care înseamnă și acceptarea unui statut politic secundar sau afirmând cu mândrie ”noi suntem în opoziție”, partidul poate re-echilibra scena politică românească.

Când vom avea datele finale, voi reveni cu o analiză mai amplă.

PS La Cornu, în Prahova, primarul Cornel Nanu, candidatul PSD, a câștigat un nou mandat cu 70% din voturi. În perioada campaniei electorale, el a fost asociat de adversarii săi politici cu fostul președinte Adrian Năstase”, scrie politicianul pe blogul său.

Articolul precedentPonta își pregătește Pro România pentru alegerile parlamentare din decembrie
Articolul următorDan Bucura cere renumărarea voturilor în Sectorul 1