Sursa foto: Tuktuk.ro

 Egiptul a găsit o soluţie pentru a face față problemelor apărute din cauza războiului din Ucraina. Astfel, autoritățile au decis reducerea iluminatului public pentru economisirea energiei şi a creșterii exporturilor de gaz, scopul fiind creşterea rezervelor de valută, potrivit g4media.ro.

Potrivit măsurii luate de către premierul Mostafa al-Madbouly, chiar şi Piaţa Tahrir din Cairo va fi în curând în întuneric

Măsura are că obiectiv „reducerea cu 15% a cantităţii de gaz natural trimis în centralele electrice într-un an”, pentru a face posibil exportul unei cantități mai mari de gaze naturale în schimbul valutei. Chiar dacă Egiptul reuşeşte din 2018 să îşi asigure necesarul de gaz, economisind lunar 220 de milioane de dolari care ar fi fost utilizați pentru importuri, autoritățile vor ca țara să devină un exportator major de gaze naturale.Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, importă din două ţări din fosta URSS, printre care se află și Ucraina, mai mult de 80% din necesarul de cereale. Turismul,  sector vital pentru Egipt, a fost afectat de conflictul din Ucraina,  fluxul turiştilor reducându-se, motiv pentru care în ultimele trei luni creşterea economică s-a menținut la 3,2%, comparativ cu 7,7% în urmă cu un an.

Potrivit economistului Hani Genena, valoarea lirei egiptene este crescută artificial, ceea ce determină statul să se împrumute în străinătate, existând riscul să ajungă în impas în momentul rambursării.

El avertizează că de o săptămână deja „băncile nu mai pot să le plătească importatorilor în dolari”, rezervele în valută fiind în prezent la 33,1 miliarde de dolari, comparativ cu 41 de miliarde în februarie.

 Potrivit acestuia, Egiptul „trebuie să facă reforme dure pe termen scurt, care să îi permită să recupereze dolari.

Prima măsură trebuie să fie „reducerea ratei de schimb la 25 de lire pentru un dolar până la finalul lui 2024” faţă de 19,1 astăzi, pentru „a evita un dezechilibru extern”, adică şi mai puţină valută, a declarat James Swanston, de la Capital Economics.

Ponta: ”I-am urat “Casă de Piatră” lui George Simion”

Articolul precedentPonta: ”I-am urat “Casă de Piatră” lui George Simion”
Articolul următorCancelarul Germaniei anunță că România îndeplinește criteriile pentru aderarea la Spațiul Schengen