Ministerul Justiției anunță că se caută cei mai buni procurori pentru a ocupa funcțiile de conducere vacante de la nivelul Parchetului General, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Concret, a fost demarată procedura de selecție pentru mai multe funcții de conducere, termenul limită pentru depunerea candidaturilor fiind 1 septembrie. Ulterior, între 6 și 9 septembrie candidații vor susține un interviu, după care pe 16 vor fi transmise propunerile către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru aviz.

La PICCJ se caută procuror Șef la Secția de resurse umane și documentare, la DIICOT – procuror șef, procuror șef adjunct și procuror șef Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și criminalității informatice, iar la DNA – procuror șef adjunct, procuror șef Secția de combatere a corupției, procuror șef Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și procuror șef Secția judiciară penală.

Potrivit anunțului, pocurorii care vor fi admiși la concurs vor fi evaluați de o comisie formată din ministrul Justiției, un secretar de stat în MJ, un procuror desemnat de Secția pentru procurori a CSM, un reprezentant al Institutului Național al Magistraturii, un specialist în management desemnat de Academia de Studii Economice – Facultatea de Management București, un psiholog desemnat de aceeași Secție pentru procurori din rândul psihologilor CSM sau ai parchetelor de pe lângă curțile de apel și un reprezentant al MJ, desemnat de ministru.

Din ce arată ministrul Stelian Ion, concursurile urmăresc să stabilească conduceri stabile și cu atribuții complete, pentru a întări lupta anticorupție. Mai rămâne ca și procurorii să fie dornici să participe la procedura de selecție.

Îi îndemn pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcție de decizie și să impună acele schimbări pe care le așteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparțiale și independente.

Sunt funcții care pot da o direcție importantă în lupta anticorupție și împotriva criminalității. Ca ministru al Justiției le garantez tuturor procurorilor că sunt pe deplin independenți, că voi respinge public orice formă de presiune asupra lor și le voi sprijini solicitările pentru buna funcționare a instituțiilor.

Știu că reforma sistemului judiciar este un proces greu și că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori șefi integri, puternici, independenți”, a subliniat Stelian Ion.

Articolul precedentDouă trenuri s-au ciocnit pe ruta București-Constanța, la Fetești
Articolul următor45 de cadre medicale de la Ambulanță, decorate de președintele Iohannis: „O criză este un test de unitate”