Sursa: Facebook

Ieri, 21 de medici și 24 de asistenți medicali de la serviciile de ambulanță din țară au fost decorați de președintele României, cu prilejul Zilei Naționale a Ambulanței.

Conform decretului semnat de Klaus Iohannis, medicii au primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, în timp ce asistenții medicali Medalia „Meritul Sanitar” clasa a III-a.

În decretul privind conferirea Ordinului și Medaliei Meritul Sanitar se arată că distincțiile sunt acordate „În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, ale art. 4 alin. (1) și alin. (2) lit. c),ale art. 7 lit. A și B din Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 539/2003 privind Ordinul Meritul Sanitar și Medalia Meritul Sanitar, cu modificările ulterioare, în semn de apreciere pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritatea manifestate, de la începutul pandemiei deCOVID-19, în cadrul serviciilor de ambulanță județene, în scopul asigurării unui înalt nivel de îngrijiri destinate populației”.

Astfel, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost acordat medicilor Abrudan Ana, Andrei Mihaela, Andronic Mihaela Giorgiana, Bobeanu Lucian, Damian Radu-Ioan, Deloreanu Mădălina, Grasu Rodica Alis, Hristea Angelica, Iordache Mihaela, Maniu Dragoș, Micloş Gabriel, Pavel Eugenia, Péter Blanka, Popescu-Oltianu Cezar Claudiu Ioan, Popescu Constantin, Stan Aurelia Luana, Tarţa Lucian Vasile, Toza Mihaela, Tudor Manuela, Turcu Carmen și Ursu Bogdan.

În același timp, medalia „Meritul Sanitar” Clasa a III-a a fost acordată asistenților Ardelean Rodica, Bîrlă Florin, Buia Rareş Dan, Cazacu Cătălina, Chirea Daniel Lucian, Chirilă Nicoleta, Costan Mihaela Crina-Greta, Crăciun Dumitru-Bogdan, Divisevici Georgeta-Cătălina, Drăgănesc Mihai Cătălin, Dudău Mihaela, Filoş Paula Maria, Ghimboaşă Simona Cristina, Ilie Laura Iulia, Moţoi-Neaga Magdalena, Munteanu Anton, Niţă Roxana Mihaela, Petroman Loredana, Popescu Cristian-Emanoil, Roibu Radu Gabriel, Rudaru Iulia, Stoica Ionela, Ungur Crina Delia și Veres Gerö.

Acum 18 luni, nimeni nu era pregătit pentru teribila perioadă care a urmat și pentru criza sanitară fără precedent. În ciuda acestor provocări și deși sunteți în prima linie, mereu expuși riscului de infectare, dumneavoastră, personalul din serviciile de ambulanță, v-ați făcut datoria cu profesionalism, cu dăruire și, cel mai important, cu grijă și dragoste față de oamenii aflați în suferință. În tot acest timp, ați reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienții COVID-19. Dumneavoastră, salvatorii noștri, meritați respectul nostru!

Mulți dintre colegele și colegii dumneavoastră și-au pierdut viața în aceste circumstanțe teribile, făcându-și cu devotament datoria față de cetățenii noștri, și lor le omagiem astăzi amintirea.

Acest virus cu care ne confruntăm de atâtea luni a făcut și continuă să facă victime. Deși acum ne aflăm într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe țări o intensificare, așa-numitul val patru, și România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face față.

(…) O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus și în fața unei alte lupte, cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical.

Scopul celor care răspândesc dezinformări și știri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea națiunii noastre. Să nu le permitem să facă așa ceva! Este important să conștientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acționează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanțe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viața semenilor. Este deopotrivă necesar să ne amintim să fim solidari în fața pandemiei și să mergem mai departe împreună.

Mă înclin cu recunoștință în fața dumneavoastră și vă încurajez să continuați în această nobilă misiune! Vă urez succes și multă sănătate!”, a fost parte din discursul președintelui Iohannis.

Articolul precedentȚară, țară, vrem procurori! Ministerul Justiției caută șefi pentru Parchetul General, DNA și DIICOT
Articolul următorÎncălzirea globală nu e un mit: temperaturi de 45 de grade în iulie și august