Asociația ”Cu Apele Curate”/Foto: Mihail Mihov (BG) / Diana Ghera (RO)
Asociația ”Cu Apele Curate”/Foto: Mihail Mihov (BG) / Diana Ghera (RO)

Astăzi, 29 iunie, este sărbătorită Ziua Dunării, fluviul care adăpostește aproximativ 2.000 de plante și peste 5.000 de specii de animale, inclusiv mai bine de 40 de specii de mamifere, aproximativ 331 de specii de păsări și peste 130 de specii de pești.

În cei 1.050 parcurși de Dunăre pe pământ românesc, între localitățile Baziaș și Sulina, aceasta adăpostește o varietate de habitate pentru specii rare de viețuitoare – Delta Dunării fiind și una dintre cele mai mari suprafeţe neîntrerupte de zonă umedă din lume.

Asociațiile pentru protecția mediului, ”Cu Apele Curate” și ”Mai Mult Verde” îndeamnă la responsabilitate, la protejarea biodiverității și la stoparea poluării apelor Dunării

Anul acesta, am dedicat Dunării o săptămână întreagă. Duminică am organizat o acțiune în oglindă, la Gostinu (județul Giurgiu) și la Marten, pe malul bulgăresc. Au avut loc acțiuni simultane de curățare a malurilor de plastic, iar apoi ne-am întâlnit pe apă cu colegii din Bulgaria, Asociația Prista Scouting – BG Russe. Voluntarii au făcut plimbări cu caiacul pe apele Dunării, împreună cu prietenii de la Kayak Champions și au fost invitați la un picnic fără plastic”, se arată în comunicatul distribuit pe Facebook.

Fluviul are nevoie de acțiuni de ecologizare, atât pe malul românesc, cât și pe cel sârbesc

Asociațiile au mai precizat că, weekendul acesta, pe 2 iulie, vor continua seria de activități dedicate Zilei Dunării, la Drobeta Turnu Severin.

Aici, vor fi organizate, alături de Asociatia Mod of Life și Asociația ”Hocu! Mogu!” două acțiuni de ecologizare – una pe malul românesc, la Șvinița, și una pe malul sârbesc, la Donji Milanovic.

Participanții vor face o călătorie cu șalupele pe apele Dunării, iar seara vor lua parte la ateliere pentru copii și adulți.

Evenimentul se va încheia cu o proiecție de film, în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin.

În cel de-al patrulea an de proiect #CuApeleCurate facem, pentru prima dată, punte cu vecinii noștri de pe malul opus al Dunării în cadrul a doua evenimente menite să combine eforturile de a combate poluarea cu plastic a apelor fluviului”, se mai arată în comunicatul distribuit astăzi, 29 iunie, pe contul de Facebook.

Articolul precedentVIDEO: Primaria Alba a investit 80.000 de euro într-un ponton care a cedat sub greutatea unui cal
Articolul următorItalia limitează, prin lege, viteza trotinetelor electrice
Jurnalist full-time / Pesimist part-time