Sursa foto: Youtube

Vineri, 29 aprilie, premierul Bulgariei Kiril Petkov și mai mulți reprezentanți ai Cabinetului său se vor întâlni cu premierul României Nicolae Ciucă și președintele României Klaus Iohannis pentru a semna un acord bilateral pentru noul punct de frontieră Giurgiu-Ruse 2.

Prima oprire a premierului bulgar va fi la Palatul Victoria, unde se va întâlni cu Nicolae Ciucă la ora 11:30. Cei doi vor participa la reuniunea celor două delegații, la eveniment luând parte și comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Totodată, Kiril Petkov se va întâlni cu Iohannis la ora 13:00, după semnarea acordului între România și Bulgaria privind deschiderea la frontiera de stat româno-bulgară a punctului internaţional a frontierei Giurgiu-Ruse feribot. 

România și Bulgaria, scut comun împotriva Federației Ruse și gazului rusesc

De asemenea, Adina Vădea va discuta despre infrastructura de transporturi din regiune și îmbunătățirea navigabilității Dunării.

La întâlnirea cu Nicolae Ciucă, premierul Petkov va vorbi și despre ultima decizie a Rusiei de a sista gazul spre Bulgaria. Reamintim că Ministerul Economiei bulgar a anunțat că livrările Gazprom Export au fost suspendate din data de 27 aprilie. Mai mult, gazul rusesc a fost oprit și către Polonia, după ce a refuzat să plătească în ruble.

Kremlinul a anunțat că suspendarea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria și Polonia este consecința unor acte ostile împotriva Federației Ruse, relatează AFP.

Reprezentanții Poloniei au precizat, în repetate rânduri, că nu vor accepta cererea Rusiei de a plăti în ruble gazul pe care îl cumpără de la Gazprom. Cu toate acestea, Ungaria a anunțat că va plăti Rusiei în ruble și că primește gazul rusesc conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia.

„Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria”, a declarat Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook în urmă cu câteva zile.

Citește și articolul: Bulgaria rămâne fără gaz. Gazprom a întrerupt livrările

Articolul precedentAUR avertizează că va depune o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei
Articolul următorAlertă cu bombă la bordul unui avion pe aeroportul Henri Coandă din București
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.