Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

30 de pescari din comuna Sfântu Gheorghe vor să dea în judecată statul român şi să ceară compensaţii, din cauza interzicerii capturării sturionilor în apele teritoriale româneşti, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei, Valentin Sidorencu.

În cursul zilei de luni, Valentin Sidorencu a făcut anunțul potrivit căruia pescarii care doresc să fie reprezentaţi în instanţă sunt rugaţi să se prezinte la primărie cu buletinul, precizează G4 Media.

Până acum, avem deja 30 de pescari care vor să fie reprezentaţi în instanţă. În anul 2006, atunci când s-a interzis activitatea, în comună aveam 80 de pescari nemulţumiţi de decizia luată ad-hoc de statul român”, a afirmat primarul Sidorencu.

”Lipsa de judecată” se rezolvă în instanță

Autoritatea locală nu a menţionat cât timp îi va aştepta pe pescari la primărie, cu buletinul, mai arată sursa citată.

Anunţul făcut public pe Facebook este însoţit de imagini cu textul ordinului nr. 85/662/2021 privind măsurile de refacere şi conservare a populaţiilor de sturion din habitatele piscicole naturale emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Prohibiția înseamnă interdicția pescuitului de sturioni pe o perioadă nedeterminată, dar și comercializarea produselor şi subproduselor din aceste specii.

De asemenea, se interzice prin lege folosirea uneltelor sau echipamentelor de capturat sturionii, inclusiv ohanele şi carmacele.

Orice acţiune sau decizie privind redeschiderea pescuitului la sturion va fi documentată de date de monitorizare periodică şi obligatoriu va fi precedată de un studiu, aprobat de instituţiile competente în domeniu, care să arate că starea populaţiei este favorabilă şi poate suporta un pescuit sustenabil”, se arată în ordinul celor două ministere.

Declinul sturionilor, greu de înțeles pentru pescari

România traversează, de ani buni un declin alarmant în cee ce privește sturionii.

Astfel, organizațiile internaţionale au decis, încă din anul 1998, includerea acestor specii în anexele I şi II ale Convenţiei Internaţionale privind Comerţul cu Specii de Plante şi Animale Sălbatice Ameninţate (CITES). Abia în anul 2006, țara noastră s-a raliat acestor măsuri.

Articolul precedentÎPS Calinic și-a anunțat vaccinarea anti-Covid
Articolul următorPrimar trimis în judecată pentru 8 milioane de lei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time