Condamnări definitive pentru patru foști agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș – Serviciul Poliției Rutiere, care în 2020 au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, favorizarea infractorului și fals intelectual. Alături de aceștia, în judecată a fost trimisă și o femeie, pentru dare de mită.
Pe 23 decembrie Curtea de Apel Cluj a pus punct în cauză, respingând ca nefondate apelurile formulate de procurori și de unul dintre inculpați, astfel că sentința inițială, pronunțată de Tribunalul Maramureș, a rămas definitivă. Aceasta înseamnă că toți cei cinci inculpați din dosar au pedepse cu suspendare, în condițiile în care, în timpul judecății, au solicitat judecarea lor în procedura recunoașterii învinuirii.
Până să se ajungă aici, instanța deja încuviințase alte două acorduri de recunoaștere a vinovăției vizând doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Maramureș – Serviciul Poliției Rutiere, prin care unul dintre agenți a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare – pentru luare de mită în formă continuată (5 acte materiale), iar cel de-al doilea agent a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare – pentru luare de mită, ambii inculpați fiind să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.
În instanță, pedepsele aplicate celor patru agenți care au ales să se județe au fost similare. Astfel, unul dintre agenți, acuzat de luare de mită în formă continuată (7 acte materiale) și fals intelectual, a primit 3 ani închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus ca acesta să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității.
Potrivit hotărârii definitive, un alt agent de poliție a fost condamnat la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani, pentru luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) și favorizarea făptuitorului, fiind totodată obligat să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității. Același număr de zile de „prestat” are și un al treilea agent, judecat pentru luare de mită în formă continuată (3 acte materiale) și fals intelectual. În același timp, pedeapsa principală a acestuia este de 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, plus pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani.
Al patrulea agent de poliție inculpat a fost condamnat definitiv pentru luare de mită în formă continuată (5 acte materiale), la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta, pe o durată de 2 ani. Totodată, instanța a dispus ca inculpatul să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității. Femeia inculpată alături de aceștia, acuzată de dare de mită, a primit 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare și pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, plus obligația de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Potrivit informațiilor furnizate de Direcția Generală Anticorupție, dosarul penal a fost inițiat în baza sesizării Serviciului Județean Anticorupție Maramureș cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție. În urma anchetei, a reieșit că agenții de poliție acționau pe sectorul de drum DN1C Baia Mare – Satu Mare, pe raza localității Săbișa, sau DN1C Baia Mare – Satulung – Șomcuta Mare, probându-se că, timp de câteva luni au primit sume între 600 și 1.200 de lei de la mai mulți conducători auto.
„Din cercetări a rezultat în esență că, în perioada septembrie – decembrie 2019, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, mai mulți inculpați, agenți de poliție rutieră au pretins și primit diferite sume de bani sau produse de la mai multe persoane, fie pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale cu privire la contravențiile comise, fie pentru a aplica sancțiuni contravenționale mai blânde (de regulă, fără măsura complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule)”, a detaliat DGA.