Redeschiderea școlilor ține doar de evoluția pandemiei de COVID-19, iar Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, a precizat că ”data de 11 ianuarie este data programată în structura anului școlar încă de acum câteva luni. Este data planificată pentru reluarea școlii după vacanța de iarnă.
Data de 8 februarie este data de începere a semestrului II”.
Anunțul reprezintă un impact major, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Ministrul Educației a ținută să vină cu noi informații privind redeschiderea școlilor, informația ajungând în presă chiar în data de 27 decembrie, duminică.
Potrivit mesajului, instituțiile de învățământ ar putea fi redeschise în luna ianuarie sau, cel mai târziu, în luna februarie.
Atât Ministerul Educației cât și fiecare părinte responsabil pentru educația copilului său speră la o redeschidere cât mai rapidă, dar și cât mai sigură. Cu toate acestea, totul depinde de situația epidemiologică, de evoluția, stagnarea sau diminuarea cazurilor zilnice de infecții.
Sorin Cîmpeanu a ținut să precizeze că prioritare vor fi gărdinițele și învățământul primar, dar nu va fi neglijat învățământul gimnazial, liceal, universitar.
În ceea ce privește învățământul care a fost desfășurat on-line (sau, cursurile pentru care s-a încercat varianta on-line), Cîmpeanu recunoaște complicațiile apărute datorate accesului deficitar la tehnologie și la accesul la Internet.
”Când spun că prioritizăm aceste trei categorii – grădiniță, învățământ primar, clasa a VIII-a, XII-a și școlile defavorizate, să le spunem în așa fel – mă refer nu numai la urgența deschiderii acestor școli, ci mă refer și la nevoie de acțiuni remediale, pentru a compensa cât se poate de mult, din timp, pierderile aferente aceste perioade”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Negocierile se vor purta cu mandatul pe masă
Redeschiderea școlilor rămâne, astfel, o incertitudine exact cum rămân incerte și reformele de care are nevoie sistemul educațional.
În ceea ce privește bugetul Ministerului Educației, Cîmpeanu promite transparență: negocierile se vor purta cu mandatul pe masă. Se insită pe ajutor financiar, ministrul luând în calcul chiar și o demisie dacă se va ajunge iarăși la ignorarea sistemului educațional.