Sursa: Administrația prezidențială

Ieri, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiției cererile de urmărire penală în ceea ce îi privește pe foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

Cei doi, dar și ex-premierul Florin Cîțu, sunt vizați oficial de ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în dosarul privind achiziționarea de vaccinuri anti-covid în pandemie.

În aceste condiții, șeful statului a anunțat că a transmis cele două cereri, într-un comunicat al Administrației Prezidențiale arătându-se că și „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri”.

Săptămâna trecută, atât Cîțu cât și Voiculescu au comentat – mai mult sau mai puțin – acuzațiile aduse de procurorii anticorupție. La acel moment, singura care nu avusese o reacție publică fusese Ioana Mihăilă, care a anunțat ieri că renunță la funcția din REPER:

Întotdeauna mi-am desfășurat activitatea cinstit, respectând legea și interesul public. Am încredere că o anchetă corectă și transparentă va demonstra aceste lucruri.

Totodată, am decis să mă autosuspend din funcția de membru al Biroului Național REPER”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cererile de urmărire penală vizează fapte „ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției”.

Voiculescu, ministru al Sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, este cercetat pentru două infracțiuni de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, în timp ce Ioana Mihăilă, care a deținut portofoliul între 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, este acuzată de abuz în serviciu.

Administrația Prezidențială transmite că s-a avut în vedere „solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008” și că urmează a se proceda „conform legii”.

Articolul precedent400 de lei, mită oferită unui polițist din Prahova
Articolul următorAgenți de poliție din cadrul IPJ Vaslui și ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, cercetați pentru fapte de corupție