Ministrul Culturii: ”Toare icoanele muzeului din Herson au fost furate de ruși”

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson și se așteaptă ca acestea să ajungă în România

Ministrul Culturii din România a transmis astăzi, 28 noiembrie, că a purtat o discuție cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii.

În urma dialogului avut cu oficialul din Ucraina, Lucian Romașcanu a transmis că aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson.

Ministrul Culturii: ”Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române”

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată”, a explicat Ministrul Culturii din România, prin intermediul unui text distribuit pe contul de Facebook.

Mai multe artifacte ar putea ajunge în România

Ministrul a ținut să adauge că toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de ruși.

În ceea ce privește pisaniile, oficialii au stabilit ca acestea, împreună cu alte artifacte, să ajungă pe teritoriul României, cu scopul de a fi păstrate în sigurață, până la finalul războiului.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina. Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a explicat Lucian Romașcanu.

Articolul precedent51 de cupluri din Cluj-Napoca au fost premiate pentru aniversarea a 50 ani de căsătorie
Articolul următorFundația care a preluat patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist din București, prejudiciată cu peste 15,7 milioane de lei chiar de președintele acesteia
Jurnalist full-time / Pesimist part-time