Sursa: Facebook

Actuala Fundație pentru Tineret a municipiului București (FTMB), care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist, a fost prejudiciată ani la rând chiar de cel care o conducea.

O spun procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, care au dispus trimiterea în judecată a patru persoane: președintele Fundației pentru Tineret a municipiului București și președinte al Consiliului de conducere al aceleiași fundații, doi membri ai fundației, precum și managerul unei societăți.

Potrivit DNA, Ticu Plăcintă, cel care a deținut funcția de președinte al Fundației până în anul 2020, este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, iar ceilalți inculpați vor fi judecați la Tribunalul București pentru complicitate la această infracțiune.

Este vorba despre Valentin Mărgineanu – membru în Consiliul de conducere al FTMB și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, Florin Paul Ionescu – membru al comisiei de Relații Economice, din cadrul Fundației și ulterior vicepreședinte al SC Tin Management Grup SA, și Laurențiu Bogdan Plăcintă, manager al SC Tin Management Grup SA.

Din ce detaliază procurorii anticorupție, FTMB a fost înființată în 1990, chiar după Revoluție, preluând imobilele și terenurile aferente ale defunctei UTC București, urmând să realizeze și să finanțeze programe și activități destinate tinerilor și organizațiilor/ asociațiilor de tineret. În schimb, după ce a preluat mandatul de președinte, Ticu Bogdan ar fi dispus după bunul plac de toate activele.

În perioada 21 iunie 2011 – 08 ianuarie 2020, inculpatul Plăcintă Ticu, cu încălcarea prevederilor legislației primare și beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, prin crearea artificială a unor mecanisme juridice, ar fi deturnat obiectul de activitate și scopul special pentru care a fost înființată F.T.M.B., destinația patrimoniului propriu și a resurselor materiale ale organizației de tineret, cauzând prin aceste demersuri fundației pe care o conducea un prejudiciu de 15.725.392 lei.

Concret, demersurile inculpatului Plăcintă Ticu și ale complicilor săi ar fi constat, printre altele, în:

  • înființarea SC Tin Management Grup SA în scopul preluării de către această firmă a dreptului de administrare asupra tuturor imobilelor prezente și viitoare ale F.T.M.B. Ulterior, după înființarea SC Tin Management Grup SA, în scopul menționat mai sus, ar fi fost încheiate mai multe contracte (inițial un contract de concesiune, iar ulterior mai multe contracte de asociere în participație), în condiții vădit dezavantajoase pentru organizația de tineret, ce aveau ca obiect predarea, către societatea comercială, a dreptului de administrare a întreg patrimoniului imobiliar prezent și viitor și redirecționarea a 85% din rezultatele financiare obținute în favoarea SC Tin Management Grup SA;
  • cooptarea în cadrul SC Tin Management Grup SA a unei societăți comerciale administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan ca asociat cu un aport în natură constând într-un teren în suprafață de 51.341 m.p. cu construcții speciale, situate într-o comună din județul Argeș și evaluat la 1.902.165 lei. În acest mod, F.T.M.B. a rămas cu 38,258% din acțiuni, iar societatea administrată de Plăcintă Laurențiu Bogdan a preluat controlul asupra SC Tin Management Grup SA și implicit și asupra patrimoniului F.M.T.B. deținând 60,846% din acțiuni;
  • încheierea unor acte adiționale prin care s-a modificat metoda de împărțire a rezultatelor financiare, respectiv 20% din veniturile realizate din exploatarea imobilelor revine F.T.M.B. și 80% din venituri revine SC Tin Management Grup SA;

Prejudiciul menționat mai sus, de 15.725.392 lei, reprezintă venituri nerealizate de către F.T.M.B. și în același timp foloase necuvenite, obținute de SC Tin Management Grup SA.

Acțiunile menționate mai sus au făcut ca numai sume nesemnificative de bani din exploatarea patrimoniului F.T.M.B. să fie utilizate pentru programe de și pentru tineri. Așadar, pe lângă prejudicierea patrimoniului F.T.M.B., ar fi fost afectate și lezate în mod grav și interesele legitime ale organizației de tineret, respectiv cele de realizare a scopului și a obiectivelor pentru care a fost înființată prin lege și cele ale tinerilor, în particular”, se arată în rechizitoriul DNA.

Articolul precedentMinistrul Culturii: ”Toare icoanele muzeului din Herson au fost furate de ruși”
Articolul următorAlertă: A erupt cel mai mare vulcan activ din lume