Sursa foto: Monitorul de Cluj
Sursa foto: Monitorul de Cluj

Duminică, 28 noiembrie, mii de oameni au ieșit în stradă în Praga, Cehia, pentru  a protesta împotriva restricțiilor impuse de către autorități. Manifestanții au avut asupra lor drapele cehe și scandau sloganuri precum „Să ne vaccinăm? Doar peste cadavrele voastre”, relatează g4media.ro.  Reamintim că autoritățile cehe au decis suspendarea internărilor în spitale care nu sunt urgente din cauza numărului imens de pacienți aflați în stare critică cu COVID-19.

Printre nemulțumirile oamenilor ieșiți în stradă este interzicerea târgurilor de Crăciun și înăsprirea restricțiilor. Joi, guvernul ceh a declarat stare de urgență din cauza numărului masiv de infectări, mai exact 25 de mii pe zi, la o populație de 10 milioane de locuitori.

Sărbători de iarnă cu restricții

 Petr Fiala, premierul desemnat, a îndemnat populația să se vaccineze, în condițiile în care numai 58,5% dintre cehi sunt vaccinați împotriva noului coronavirus. Numirea premierului de către președintele ceh Milos Zeman s-a făcut în cadrul unei ceremonii inedite. Desemnarea a fost făcută de președinte din interiorul unei cabine de plexiglas, după ce Milos Zeman a fost adus într-un scaun cu rotile, relateză BBC. Ceremonia a avut loc la reședința președintelui. Reamintim că Republica Cehă a confirmat primul caz cu noua variantă sud-africană a coronavirusului.

Guvernul Cehiei a decis joi, 25 noiembrie, ca toate cluburile și barurile să se închidă la ora 22:00. De asemenea, prezența maximă acceptată la evenimente culturale și sportive este de 1000 de persoane. Guvernele Austriei și Slovaciei au impus lockdown din cauza ratei de infectare foarte mare. Conform Ministerului Sănătății ceh, peste 70 % dintre persoanele aflate la terapie intensivă sunt nevaccinate.

Protestele oamenilor față de restricțiile impuse au început în urmă cu câteva zile, când, spre exemplu, în Olanda oamenii au incendiat mai multe biciclete. Mai mult, forțele de ordine au trebuit să intervină pentru a calma spiritele. În Austria, sâmbătă au ieșit în stradă peste 40 de mii de oameni și au strigat sloganuri precum „Libertate, opriți dictatura”. Toate acestea vin într-un moment delicat pentru omenire din cauza descoperirii unei noi tulpine de COVID-19.

Statele Uniunii Europene au decis să pună în carantină persoanele care vin din zonele afectate de noua variantă a coronavirusului, iar zborurile au fost anulate.

Raed Arafat, despre mutaţia Omicron: „Tulpina va ajunge peste tot”

Articolul precedentRaed Arafat, despre mutaţia Omicron: „Tulpina va ajunge peste tot”
Articolul următorTestele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.