Sursa foto: România Liberă

Guvernul Ciucă a decis, în urma ședinței de duminică, să trimită un avion Tarom pentru recuperarea cetățenilor români blocați în Africa de Sud din cauza tulpinii Omicron. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că românii se vor întoarce acasă, în siguranță. „Am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români”, a spun șeful Executivului, relatează Digi24.

Aeronava ce va merge după românii blocați din Africa de Sud are peste 50 de locuri libere, ceea ce oferă și celorlalte țări europene șansa să-și extragă cetățenii rămași în țara africană. „Vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situații de Urgență”, a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

39 de români sunt blocați în Africa de Sud din cauza tulpinii Omicron

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că avionul va decola duminică noapte sau luni dimineață. Pe lângă cei 31 de membri ai lotului de rugby, au mai apărut între timp încă patru cetățeni români, turiști. „De asemenea, încă șapte cetățeni români ne-au informat că se aflau în Africa de Sud, dar au reușit să găsească zboruri pe curse regulate”, a spus ministrul de Externe, relatează sursa citată.

Totodată, dacă vor exista cereri din partea altor state europene, avionul Tarom va aduce și alți pasageri care să fie repatriați. Demnitarul a mai susținut că autorizațiile de survol și culoarele de zbor vor fi obținute în cel mai scurt timp posibil.

Tot mai multe state își închid granițele din cauza noii tulpini de coronavirus ce a fost descoperită în Africa de Sud. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat că toți românii care vin din țările unde există infectări cu noua tulpină vor intra în carantină pentru 14. Zeci de companii aeriene au sistat zborurile către Africa de Sud.  Mai mult, Marea Britanie a introdus masca obligatorie în spațiul public, iar persoanele care vin din țările africane vor intra în carantină.

Autoritatea sanitară olandeză a anunțat că din cei 600 de pasageri veniți cu două zboruri din Africa de Sud, 61 au fost testați pozitiv cu COVID-19. Autoritățile sanitare olandeze au declarat că, în urma analizelor, 13 cazuri de noua variantă de coronavirus Omicron au fost găsite.

Proteste în toată Europa împotriva vaccinării obligatorii

Articolul precedentStelian Ion: „PSD și PNL lovesc mișelește în asociațiile pentru protecția mediului”
Articolul următorRaed Arafat, despre mutaţia Omicron: „Tulpina va ajunge peste tot”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.