Sursa foto: Antena3

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a tras un semnal de alarmă cu privire la originea a sute de mii de ouă din piața românească. Mihai Ponea, vicepreședintele ANSVSA a precizat că o rețea activă în mai multe state din Uniunea Europeană au pus pe piața românească ouă cu origine falsificată. Mai exact, ouă din Bulgaria și Macedonia sunt trimise în Grecia, se ștampilează și se vând la noi în țară.

„Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe”, a precizat Ponea. Totodată, autoritățile grecești, împreună cu reprezentanții ANSVSA, au început o anchetă cu privire la ouăle falsificate.

Sute de mii de ouă cu originea falsificată

Vice-președintele ANSVSA a precizat că regulamentul european permite ca de la prima fermă către primul centru de colectare, ouăle să fie duse neştampilate. Cu toate acestea, trebuie anunțat statul-membru.

„Ei le-au trimis (în Grecia, n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România. Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii, n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre.”, a mai precizat Mihai Ponea, relatează g4media.

Vicepreședintele ANSVSA a mai precizat că rețeaua a fost eliminată și urmează să se facă cercetări cu privire la alte filiere în România care procedează așa.

Producătorii români au vândut ouăle, în septembrie, cu peste 9 % mai scump, comparativ cu perioada de anul trecut, conform unui studiu la nivel european. Mai mult, România a raportat a patra cea mai mare creștere a prețurilor după Suedia, Franța și Slovenia. Prețul mediu de la fermieri este de 4,82 de lei kilogramul sau de 0,8 euro kilogramul, sub prețul mediu al UE de 1,22 euro kilogramul. Țara noastră avea anul trecut aproape 9 milioane de păsări, mai exact 2,2% din efectivul din Europa.

Cresc prețurile la alimente, iar anul 2021 reprezintă un an al scumpirilor record

Articolul precedentEXCLUSIV. Fosta judecătoare, Lavinia Coțofană, a semnat contracte pentru Spitalul Colțea fără a mai avea calitatea necesară. Conducerea unității medicale s-a autosesizat. Documente
Articolul următorComisia Europeană a aprobat PNRR-ul României
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.