Potrivit unei Hotărâri de Guvern, statul român va primi prin donație 50 de mii de tablete ale medicamentului antiviral Favipiravir importat din India. După ce medicamentele vor intra în posesia statului, Ministerul Sănătății le va distribui unităților medicale în vederea tratării bolnavilor de COVID. În țara noastră, medicamentul internațional este înregistrat sub denumirea de FluGuard. Medicamentul a fost folosit în tratarea virusului gripal, dar și Ebola.
În Hotărârea Guvernului, medicamentul produs în India reprezintă o alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii ale infectării cu Sars-Cov-2. „El poate fi utilizat în spital și în regim ambulatoriu, dar eliberat prin farmacia cu circuit închis, la recomandarea medicului specializat în cadrul unității sanitare cu paturi”, se arată în fundamentarea HG.
Statul român va primi 50 de mii de tablete Favipiravir ( FluGuard)
Ministerul Sănătății a precizat că medicamentul poate fi folosit doar în situații speciale cu virusuri gripale noi. Medicii recomandă administrarea acestui medicament doar în prima săptămână de când bolnavul a fost infectat. Mai mult, FluGuard trebuie administrat după stabilirea diagnosticului.
Terapia Cluj a cerut în repetate rânduri ca medicamentul să fie produs în România, dar nu a primit aviz de la Autoritatea Națională a Medicamentului. Directorul executiv al producătorului de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian, a precizat că așteaptă răspuns din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România cu privire la cererea de fabricare a medicamentului în țară.
Robert Ancuceanu, președintele instituției, susține că nu a existat o astfel de cerere. Dar că este posibil să fi fost trimisă și rătăcită. Cu toate acestea, Ancuceanu a precizat că medicamentul este varianta generică a altui antiviral produs în Japonia și că ar avea efecte secundare destul de puternice.
Dragoș Damian a mai precizat că a făcut o cerere către agenție la începutul lunii, dar nu a primit răspuns. „Noi am făcut inițial cerere în martie-aprilie și am revenit în iulie. Nu am primit răspuns la solicitarea noastră”, a mai precizat Damian, relatează economedia.ro.
România se confruntă cu o lipsă masivă de medicamente în ceea ce privește tratarea pacienților internați în unitățile sanitare.