Nu chiar toți liberalii propuși pentru posturi eligibile, adică siguri de un mandat în Senat sau Camera Deputaților, sunt și valoroși. O spune chiar un liberal, deputatul Adriana Săftoiu, într-o postare pe Facebook. E drept, Adriana Săftoiu nu se mai regăsește pe listele PNL pentru Parlamentare, însă aceasta taxează decizia partidului de a-i pune pe locuri eligibile pe foști parlamentari PSD, ALDE și PRO România sau foști miniștri ai acestor partide. Pe la colțuri, PNL și-a calculat că va obține la aceste alegeri undeva la 120 de mandate de deputați și 50 de senatori.

Am făcut greșeala să mă uit la listele partidelor pentru parlamentare, cu ceva mai multă atenție la colegii mei de partid, cu foarte puțină atenție la traseiști. Aici păcatul e vizbil chiar dacă e justificat ridicol de marele lider: orice vot e bun dacă te ajută să rămâi pe scaun.
Nu e nicio problemă că nu sunt eu acolo sau alți colegi care, din punct de vedere parlamentar, meritau măcar și un loc neeligibil. Și o spun cu toată împăcarea, chiar nimeni nu e atât de bun ca să fie regretat.
Dar să văd acolo parlamentari care ar putea fi premiați pentru chiul (sigur, aveau grijă să nu lipsească de la votul final că acolo e o monitorizare mai exactă), persoane care, în particular, ar putea fi drăguțe, dar la nivel de activitate parlamentară sunt nule, au practicat tăcerea ca mod de a se exprima, dar au stiut să vorbească cu paltonul liderului, doar că asta nu e activitate parlamentară, e energie infinit disponibilă pentru a atârna de clanța care poate să îți deschidă ușa, nu îi poți asocia cu nici un proiect parlamentar, unii, cărora dacă le scoți din discurs imprecația, nu au nimic de spus, duc lipsă de argumente, adeseori de cultură minimală, dar pot să înșire platitudini până la epuizarea timpului, persoane care au adus combativitatea de stadion în Parlament, cărora le e mai familiară onomatopeia, cuvintele fiindu-le oareșicum străine, să îi vezi deschizând listele la Senat, la Camera Deputaților, mă întreb: ori țara asta e pierdută, ori e un experiment ca să ne trezim.
Poate în următorii patru ani ne trezim. Acum, vă asigur, votul e atât de viciat încât nu mai există niciun instrument de a sancționa așa bătaie de joc. Și dacă aveți chef de analiză priviți cu atentie numele celor care rămân în dreptul localității voastre și întrebați-vă ce știți despre ei. Mulți se laudă că v-au reprezentat și, vai, vor continua să vă reprezinte, cel mai des prin activitate pe FB, de exemplu prin “share” la postările de partid. Cei mai mulți sunt puși în locuri sigure pe listă așa încât, și dacă votăm 10 la sută, ei tot vor fi acolo, mulțumiți că sunt miezul națiunii.
Cum să îi sancționăm? În primul rând, renunțați să îi iertați pe ai voștri. Fiți mult mai duri cu ai voștri decât cu adversarii. Altfel, nu mai avem nicio șansă
”, crede Adriana Săftoiu.

Potrivit activității parlamentare, așa cum apare publicată pe Camera Deputaților, în cei 4 ani de mandat, Adriana Săftoiu a avut 34 de luări de cuvânt, 91 de propuneri legislative inițiate – 21 promulgate legi, un proiect de hotărâre inițiat, 23 de întrebări și interpelări și 24 de moțiuni.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu își amintește, astăzi, de Dragnea. Lacrimi, suspine și felicitări de ziua fostului lider PSD
Articolul următorȘedință PSD mâine, pentru excluderea unui fost securist, vinovat că nu se asigură cvorum în Biroul permanent al Senatului