Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a vorbit ieri seară, la Digi24, despre reforma administrativă.
Din ceea ce a explicat ministrul, țara noastră într-adevăr nu-își permite 3.000 de comune, cât are în prezent, motiv pentru care este necesară reforma administrației publice, organizată în prezent după o lege din 1968.
Cu toate acestea, ministrul Veștea opinează că alte sunt prioritățile pentru această reformă. Potrivit propriilor declarații, reforma ar cam trebui să înceapă – și va începe – cu înființarea așa-numitelor Consorții administrative, respectiv o suprastructură cu contribuție și buget propriu, „iar din cadrul acestor bugete vor putea să-și angajeze personal de specialitate”.
Practic, noi angajări, în contextul tăierilor bugetare despre care se tot discută, însă ministrul a subliniat că „România trebuie să ia decizia de a face o reformă a administrației publice”.
„Am avut situații care s-au pliat pe Constituția României, iar în urma unui referendum, anumite localități au putut să se desprindă de alte localități, și astfel, avem în ultimii 25 de ani, 200 de localități noi, 200 de localități care au autonomie proprie, au ordonator de credite, și care astăzi nu poți să evaluezi exact cât de bine au făcut. Asta înseamnă 200 de noi aparate ale administrației publice. (…)
Cred astăzi, că ceea ce se întâmplă, și vorbim de reforme care se vor întâmpla în perioada următoare, una dintre aceste reforme, care se va întâmpla în următoarea lună, este cea legată de consorțiile administrative. Exact cum s-a întâmplat în cazul regiunilor, în care România a avut obligativitatea de a se contitui în opt consilii de dezvoltare regională, agenții de dezvoltare regională, pentru a putea aplica sisteme integrate de dezvoltare la nivelul țării, același lucru se va întâmpla și prin intermediul consorțiilor administrative.
Avem un pachet legislativ care este în Parlament, în care vom da posibilitatea ca anumite localități să poată să gândească un sistem integrat și o organizare unitară la nivelul acestor consorții administrative, unde vor avea personalitate juridică, adică vor putea avea ordonator de credite, mai mult, vor avea contribuție și vor avea buget propriu, iar din cadrul acestor bugete vor putea să-și angajeze personal de specialitate. Este vorba despre structuri care vor comasa toate aceste UAT-uri.
Este un jalon impus de către Comisia Europeană, iar acest jalon se referă la asocierea mai multor localități, pentru a gândi programe integrate, pe care le pot accesa cu mai multă ușurință. Schimbarea administrației trebuie făcută prin schimbarea Constituției, și am toată convingerea că toate aceste lucruri, în momentul în care va exista voință politică, și acest lucru ar trebui să se întâmple în perioada imediat următoare”, a explicat Adrian Veștea pentru sursa citată.