Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Alegătorii din cel mai mare canton din Elveția au aprobat cu o majoritate covârșitoare un nou articol pentru a promova o utilizare mai curată și mai eficientă a resurselor.

Aproximativ 90% dintre cetățenii din Zurich au răspuns pozitiv ideii pe care guvernul cantonal a propus-o ca alternativă la o inițiativă a Partidului Verzilor.

Votul s-a desfășurat în cursul zilei de duminică, 25 septembrie.

Toate partidele politice au fost în favoarea ideii.

Constituția cantonului din Elveția va fi, prin urmare, adaptată pentru a include un articol prin care se cere autorităților să creeze cadre pentru o ”tratare atentă al resurselor, materialelor și bunurilor, precum și închiderea circuitelor materiale

Autoritățile speră că articolul va însemna că se acordă mai multă atenție întrebării despre cum sunt utilizate și reutilizate materiile prime.

De asemenea, se presupune că aceste câștiguri vor ajuta, într-un mod eficient, la reducerea cantităților foarte mari de deșeuri. În egală măsură, se are în vedere și reducerea, în timp, a consumului de energie.

Ziarul Neue Zürcher Zeitung, citat de SWI, scrie că fiecare locuitor din Zurich produce în medie trei tone de deșeuri în fiecare an. Dintre acestea, aproximativ două tone sunt apoi reciclate.

Cele mai multe deșeuri provin din sectorul construcțiilor

Zurich este primul dintre cele 26 de cantoane elvețiene care a inclus economia circulară în constituția sa.

La începutul acestei luni, parlamentul cantonal al Bernei a acceptat un postulat al Partidului Verzilor. Prin acest postulat se are în vedere crearea mai multor infrastructuri și acțiuni pentru a stimula economia circulară.

Încă din anul 2010, Elveția înregistra o rată de reciclare de aproape 50%, țara devenind una dintre cele mai „verzi” state de pe continent.

Articolul precedentUn fost deputat PNL se opune eutanasierii animalelor fără stăpân: ”În comparație cu politicienii, câinii sunt mai umani și mai înțelepți”
Articolul următorTransportatorii autorizați din România cer extinderea controalelor la firmele care au „șoferi parteneri”: „Noi am atras atenția, dar nici măcar nu am fost luați în serios”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time