Co-președintele USR PLUS, Dan Barna a făcut bilanțul guvernării actualei coaliții, iar concluzia sa este că sunt câteva teme vizibile, în care lucrurile au fost blocate, dar mai mult, că rămânerea acestei formațiuni la guvernare se va face după proprii termeni, relatează Digi24.
„Vreau să fie clare câteva lucruri. Sunt mulţumit de progresul guvernării? Clar nu. Am tot spus asta public. Am uitat de angajamentele noastre? Clar nu. Poate nu am comunicat atât cât ne-am fi dorit pe ele, pentru că suntem prinşi cu frecuşurile inutile şi interminabile ale unei guvernări de coaliţie mai complicată decât ar trebui şi decât ar putea să fie. Sunt câteva teme vizibile unde lucrurile nu merg. Aşa cum sunt multe teme mai puţin vizibile unde am mişcat lucrurile împreună cu colegii mei din Guvern. Şi asta e cel mai important: guvernarea e un imens şantier unde la 8 luni putem spune că am organizat lucrările, am plantat seminţele”, a afirmat Dan Barna în raportul privind stadiul angajamentelor USR PLUS la 8 luni de guvernare.
„Lucrurile trebuie să se schimbe”
Nu doar PNL este partidul din coaliție care se află într-o perioadă extrem de tensiunată, ca urmare a alegerilor interne, ci și USR PLUS, aceștia din urmă având congresul pentru desemnarea președintelui la numai o săptămână după liberali. Fapt care aduce cu sine foarte multă tensiune inclusiv în cadrul coaliției, unde două dintre cele trei formațiuni par să fie mai concentrate pe „lupta internă” decât pe programul de guvernare. Cât privește guvernarea, Dan Barna a fost explicit și a afirmat partidul pe care îl reprezintă nu vrea să iasă de la guvernare, dar nu va rămâne în orice condiții. Totodată, Barna a precizat că nu vrea să fie furnicuța ce muncește, dar care apoi este lăsată deoparte.
„Vom ieşi de la guvernare? Haideţi să vorbim mai puţin despre eventualităţi şi să încercăm să aşezăm dezbaterea şi decizia. Nu, nu vrem să ieşim de la guvernare. Pentru că vedem că putem schimba România. Pentru fiecare blocaj stupid din coaliţie există 5 teme pe care progresăm real. Pentru fiecare SIIJ nedesfiinţat, există nişte spitale regionale unde înaintăm, există nişte zeci de mii de hectare de pădure pe care le vom planta. Dar, nu, nu vom rămâne la guvernare în orice condiţii. Şi lucrurile trebuie să se schimbe. Faza de organizare de şantier se termină în acest an. Aşa cum se termină şi saga alegerilor interne din partidele din coaliţie. Din iarnă, şantierul trebuie să devină construcţie. Nu vom fi furnicuţele guvernării, care muncesc, planifică, bugetează şi când e vorba de decizie politică pedalăm în gol. Apartenenţa noastră la această coaliţie va depinde în lunile şi anii ce vin de mutarea acestor angajamente din categoria 2 („Pe şine”) în categoria 3 („progres semnificativ/îndeplinit”)”, a mai spus Dan Barna, citat de Digi24.
De altfel, astăzi, pe ordinea de zi a Comitetului Politic este prezentat stadiului angajamentelor USR PLUS din programul de guvernare, a candidaturilor la preşedinţie şi a listelor pentru Biroul Naţional, precum şi o dezbatere a unor amendamente la statut.
În cursa pentru șefia alianței legitimate în această primăvară sunt intrați cei doi co-președinți: Dan Barna, cu moțiunea „La Guvernare 2024”, Dacian Cioloș – „Uniți, reușim”, precum și senatorul de Brașov Irineu Darău – „Împreună USR-PLUS”.