Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

Schimbări majore pe piața mondială a grâului, unde Egiptul, care era unul din cei mai mari importatori de cereale din România și Europa, s-a orientat spre Rusia. Astfel, compania de stat din Egipt a achiziționat, în urma unei tranzacții directe, 90. 000 de tone de grâu de panificație din Rusia, după ce doar cu câteva zile înainte respinsese ofertele de grâu american din cadrul unei licitații internaționale, în condițiile în care furnizorii tradiționali, statele din Marea Neagră și Europa, nu au fost prezenți. Egiptul, una dintre cele mai importante piețe pentru cerealele europene și românești, s-a orientat către Rusia, care înregistrează în acest sezon producții record de cereale, potrivit economica.net.

 GASC, compania de stat din Egipt care se ocupă de aprovizionarea cu cereale, a cumpărat joi, prin negocieri directe, 120.000 de tone de grâu de panificație rusesc și francez

 Egipt a cumpărat de la Aston și Viterra 30.000 de tone de grâu rusesc și respectiv 60.000 de tone de grâu rusesc, perioada de livrare fiind 20 august-5 septembrie, prețul fiind de 402,5 euro tonă Cost and Freight (C&F).

 De asemenea, Egipt a mai cumpărat, la același preț, 30.000 de  tone grâu din Franța, de la Sierentz. Egiptul este una dintre principalele piețe de export ale României pentru grău, fiind exportate 2 milioane de tone din cele 5,6 milioane de tone exportate în total în anul comercial anterior.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România a exportat anul trecut grâu în Egipt pe o perioadă de opt luni, cea mai mare cantitate, de 630.000 de tone, care a fost egală cu cantitatea exportată în întreg an comercial 2020/2021. Anul acesta se vor resimți efectele secetei ce a afectat întreaga Europă, România anunțând zilnic noi suprafețe calamitate. Potrivit ultimelor declarații ale lui Petre Daea, ministrul Agriculturii, „producția de grâu a acestui an va acoperi necesarul de consum”. Traderii au continuat să raporteze cantități mai mari de calitate  inferioară față de anul trecut, când grâul recoltat avea în general un conținut ridicat de proteine.

Autoritățile din Egipt nu au scris cauza reală a decesului româncei sfâșiată de rechin. Familia ar putea cere despăgubiri administratorului plajei

Articolul precedentCiolacu, despre posibilitatea ca Iohannis să fie secretar general al NATO: „Aş fi mândru, indiferent de ce nume poartă vreun om politic”
Articolul următor28 iulie: Izbucnirea Primului Război Mondial