Firea cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pe tema prețului crescut la energia electrică

„Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili”, este de părere seatorul PSD, Gabriela Firea

Gabriela Firea / Foto: Facebook

Senatorul social democrat, Gabriela Firea, denunță o „lovitură pentru bugetul majorității familiilor”. „Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili”, a scris Firea pe Facebook, adăugând că, în urma liberalizării, tarifele nu ar fi scăzut, așa s-a preconizat, „ci au explodat de-a dreptul”.

Gabriela Firea: „Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile”

Potrivit Gabrielei Firea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie ar fi justificare suficientă pentru convocarea unei sesiuni extraordinare care să aibă ca scop reglementarea, în regim de urgență, a măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, „inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie”.

„Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor. Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt!”, a mai spus fostul primar general al Capitalei, sugerând că, atât timp cât PSD s-a aflat la guvernare, prețurile ar fi fost plafonate pentru că studiile ar fi arătat că nu ar exista, în realitate, o concurență loială, în mod real.

  • Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3)”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.”

„Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece.”, a mai scris Gabriela Firea.

Citește și: Vanghelie, chemat la Parchetul Buftea pentru a da explicații, după ce a fost acuzat de violență domestică

Articolul precedentVanghelie, chemat la Parchetul Buftea pentru a da explicații, după ce a fost acuzat de violență domestică
Articolul următorPrimăria Sectorului 5 introduce 10 puncte de prim ajutor, pe perioada caniculei
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.