Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, două hotărâri ce prevăd alocarea de fonduri pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și Complexul Energetic Hunedoara (CEH). Anunțul a fost făcut printr-un comunicat de presă de către Ministerul Energiei iar sumele alocate provin din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul în curs.
„Se aprobă alocarea sumei de 6.820 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. în condiţiile Planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii” şi „Se aprobă alocarea sumei de 16.137 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., în insolvenţă, în condiţiile Planului de disponibilizare, aprobat potrivit legii”, conform comunicatului emis de Ministerul Energiei.
De asemenea, ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că pe lângă această măsură sunt în lucru planuri de investiţii care să ofere alte oportunităţi pentru acele comunităţi.
„Ne-am asumat să rezolvăm o serie de situaţii dificile, cu scopul de a produce energie curată, de a lăsa o moştenire verde viitoarelor generaţii. Dar, aşa cum am tot spus, nu facem asta ignorând soarta oamenilor de acum. Alături de colegii din Guvern am adoptat astăzi cele două hotărâri prin care alocăm fondurile pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la CEO şi CEH. Totodată, lucrăm şi la planuri importante de investiţii pentru a oferi alte oportunităţi comunităţilor de acolo”, a declarat Virgil Popescu, potrivit comunicatului de presă sus menționat.
Reamintim că CEH se află în insolvență, iar Consiliul Județean Hunedoara a transmis mai multe scrisori prin care solicita preluarea activelor libere de sarcină financiară. În cea mai recentă „epistolă”, trimisă atât premierului Florin Cîțu, cât și către Ministerul Energiei, Mediului și Fondurilor Europene, șeful CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor a precizat faptul că menținerea în funcțiune a termocentralei reprezintă o prioritate în acest moment, luând în calcul mărirea prețului la energie electrică. Mai mult, că Termocentrala de la Mintia ar putea asigura atât încălzirea municipiului Deva, cât mai ales, ar putea asigura în continuare locurile de muncă pentru cei 700 de salariați.