kovesi control judiciar kovesi ambasada sua

Operațiune de amploare în România și Austria astăzi, sub coordonarea Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

În total, este vorba despre nu mai puțin de 160 de percheziții efectuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, polițiști din cadrul Structurii de Suport a Parchetului European din România, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate, dar și din cadrul Direcției Generale Anticorupție și structurilor subordonate, sprijiniți inclusiv de jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate într-un dosar în care se încearcă destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani.

Până acum, surse din cadrul anchetei spun că ar fi vorba despre un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, produs odată cu înființarea unor firme fantomă.

Perchezițiile vizează atât domiciliile unor suspecți, cât și sediile unor instituții publice, iar în cadrul acțiunii se urmărește inclusiv audierea a aproximativ 30 de persoane.

Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională.

Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziții de utilaje/bunuri pentru desfășurarea activităților curente ale societăților, achiziții care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.

Astfel, pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat.

Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.

Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite”, precizează sursa citată.

Articolul precedentConsecințele parcului de mașini învechit și a lipsei spațiilor verzi: Bucureștiul a ajuns una din cele mai poluate capitale din Europa
Articolul următorGabriela Firea, noi acuzații la adresa edilului general al Capitalei: Promisiunile din campania electorală sunt de mult uitate. Nicușor Dan a blocat toate șantierele de lucrări